« Fun
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
I to je moguće

10 fascinantnih avanturističkih podviga

Od preskakanja ogromnog kanjona pa do slobodnog pada niz slapove Niagare. Donosimo vam pregled 10 nevjerojatnih avanturističkih podviga.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

1.  Poznat i kao francuski Spiderman,  47-godišnji Alain Robert uspio se popeti na 450 metara visoke tornjeve Petronas u Kuala Lumpuru, i to iz trećeg pokušaja.

2. 54-godišnji Amerikanac Dan Goodwin popeo se 1981. na Sears Towers u Chicagu, tada najviši neboder na svijetu.  Na građevinu visoku 443 metra uspeo se odjeven u kostim Spidermana.

3. Američki motociklistički as, Evel Knievel, postao je poznat po televizijskim prijenosima njegovih skokova s motorom, posebice onog iz 1974. kada se odvažio preskočiti kanjon Snake River, dubok 166, a širok 410 metara. Za taj pothvat Knievel je izradio poseban motor pod nazivom ˝Skycycle˝(verziju motora i zračne jedrilice) kojim je uspio preletjeti skoro polovicu kanjona, ali su ga nažalost jaki vjetorovi otpuhali na dno.

4. 1984. godine poznati iluzionist David Copperfield izveo je svoju točku levitacije nad Grand Canyonom.

5. George Willig, alpinist porijeklom iz New Yorka, poznat i kao čovjek muha, uspeo se na južni toranj Svjetskog trgovačkog centra 1977. U to vrijeme bio je to treći po veličini neboder na svijetu.

6. Braća Harry i Simon Westaway popeli su se 2004. na londonski Big Ben, u sklopu anti-ratnog prosvjeda koji je organizirao Greenpeace.

7. Robbie Madison, australski kaskader, srušio je  2007. svjetski rekord u skoku u dalj na motoru. Uspio je preskočiti nogometno igralište, a udaljenost je iznosila 98,34 metra.

8. Francuski umjetnik u hodu po žici, Phellippe Petit, zadobio je svjetsku slavu prešavši 1974. preko žice udaljenost između dva tornja Svjetskog trgovačkog centra.

9. Američki iluzionist David Blane proveo je 44 dana u kavezu od plekisglasa na visini od 10 metara. Uspio je to izvesti bez hrane, samo uz pomoć 4,5 litre vode dnevno.

10. Bobby Leach bio je prvi čovjek na svijetu koji se spustio niz slapove Niagare u čeličnoj bačvi 1911. Preživio je ovaj pothvat, ali i slomio vilicu te oba koljena.

02.09.2009. 14:34:50
Novi komentar
nužno
nužno