« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
SAVJETI

18 razumnih novogodišnjih odluka za svakoga

Ove ćete definitivno moći ostvariti, jer nisu nedostižne i sanovite, već normalne i utemeljene na svakodnevnim aktivnostima

Koje su vaše omiljene novogodišnje odluke
Koje su vaše omiljene novogodišnje odluke (Pixabay)
Više o

novogodišnje odluke

,

savjeti

,

#18for2018

Ako ste se orni i zorni probudili drugog dana 2018., a još uvijek niste odlučili kako pokoriti ovu godinu, donosimo vam 18 načina na koje se možete inspirirati. Za izazov koji donosimo možda ste već i sami čuli. Zove se #18for2018, a pod tim ga tagom možete pronaći na većini društvenih mreža.

Za razliku od drugih ciljeva kojima (uzalud?) obećavamo iz korijena promijeniti žiovot, 18 odluka u ovom izazovu jesu one realistične i izvedive. Evo što biste sve mogli učiniti.:

1. Više čitajte

Ako namjeravate čitati knjige, zadajte si neki broj koji ćete pokušati poštivati, i to na tjednoj bazi. No čitanje se odnosi i na stručnu literaturu, internetske članke ili jednostavno novine. Čitanje je najbolji način da o nečemu steknete teorijsko znanje i saznate više, tako da ta navika nikada ne može biti uzaludna.

2. Jedite zdravije

Rekli smo da su naši ciljevi realistični. To znači da 1.siječnja nećemo prestati jesti, već ćemo krenuti racionalno: možda ćemo smanjiti kruh ili se odreči griskalica nakon 20h.

3. Kuhajte hranu za posao

Većini nas ne da se na posao nositi vrećicu s pauzom, no navika čini čuda. Na zdravijem i kod kuće pripremljenom doručku ili ručku zahvalit će vam i novčanik i tijelo.

4. Putujte

Ako već nemate sredstava za put u drugu državu, onda barem otputujte u neki drugi grad. Naučite nešto novo i steknite nova gledišta. Upoznavanje drugih pomaže nam da ih bolje razumijemo, da postanemo suosjećajniji i otvoreniji prema drugom mišljenju.

5. Naučite novi jezik

Samo jedna nova riječ dnevno znači 365 novih riječi godišnje, a naš mozak može upamtiti puno više od toga. Iskoristite mobilne aplikacije i online platforme za besplatno učenje jezika, ili sjednite za stol s vašim djetetom i zavirite u njegove udžbenike. 

6. Pomognite nekome

Financijski ili samo dobrim savjetom. Možda nekoga treba utješiti? Teško je skupiti hrabrosti i obvezati se da ćemo pomoći nekome prevladati njihovu krizu, ali na kraju dana ništa ne veseli kao saznanje da smo uspjeli uveseliti nekoga drugoga.

7. Budite aktivniji

Postoje različite vrste aktivnosti, a vi odaberite onu koja vam najbolje odgovara. Ako se radi o šetnji od 15 minuta dnevno, onda je to ono ćemu ćete se posvetiti. Bolje 15 minuta koje ćete odraditi nego sat vremena koje ste zamislili, a nikada nećete ostvariti.

8. Ograničite vrijeme na internetu

Većinu tog vremena provodite na društvenim mrežama, što znači da je to uzalud utrošeno vrijeme, pa se ne bi bilo toga loše podsjećati kad god se latimo mobitela. Prisilite se da ga odložite i odete radije ne onu ranije spomenutu šetnju.

9. Naučite svirati neki instrument

Ovo jest prilično ozbiljna odluka, no vrijedi je probati ostvariti, pogotovo ako to želite već neki dulji period.

10. Pijte više vode

Nećemo ponovno pisati o tome koliko je voda neizbježna. Umjesto toga, dat ćemo vam ideju: svakih sat vremena, bez iznimke, ustanite od stola i popijte čašu vode (ili držite bocu kraj sebe). Ako svakih sat vremena budete pili 2 dl vode, to znači da ćete u 12 h popiti oko 2.5 l.

11. Smanjite unos kofeina

Odredite broj šalica kave koje ćete dnevno popiti i držite ga se. Nemojte kavu piti uz posao za koji je potrebna duboka koncentracija jer to znači nesvjesno pijuckanje. Pijte ju u vrijeme pauze ili onda kada možete uživati u njoj kako biste postali svjesni njezina unosa.

12. Smanjite alkohol

Osim ako ga uopće ne pijete (u tom slučaju odaberite neki drugi izazov umjesto ovoga), uvijek je korisno smanjiti unos alkohola.

13. Izradite nešto sami

Bilo što. Zaposlite ruke i mozak, a možda i uštedite koju kunu. Osmislite nekakav rođendanski poklon koji možete naraviti kod kuće ili sami omalajte kupaonicu. Ideja ima na tisuće.

14. Izađite iz kuće barem jednom dnevno

I to bez obzira na vremenske uvjete - niste od šećera, a svježi vam je zrak prijeko potreban.

15. Obavite veliko čišćenje

Dok ne počnete čistiti, nećete ni znati koliko se beskorisnih stvari uspjeli nakupiti.

16. Ostavite vremena za obitelj i prijatelje

Isplanirajte vrijeme koje ćete posvatiti drugima i nek vam ono uđe u rutinu.

17. Savladajte novu vještinu

Upišite nekakav tečaj ili se posvetite učenju nečega što vas zanima. Nabavite literaturu i uživajte - nikad ne znate kada će se nova vještina pokazati korisnom.

18. Obratite pažnju na duhovno zdravlje

Ostavite vremena (ovisno o tome koliko smatrate potrebnim) za "duhovnu obnovu" i meditaciju (može i za vrijeme one petnaestominutne šetnje). Posvetite ga razmišljanju o lijepim stvarima koje su se dogodile i koje želite da se dogode. To je vaše vrijeme, a iskoristite ga kako biste se napunili potrebnom energijom. 

Piše: Andrea Holi
02.01.2018. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno