« Biznis
objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana
OH, DA!

4 načina da spriječite tračeve o sebi na poslu

Neke studije uspjele su dokazati da su tračevi nepovoljni za odnose među kolegama, dok druge tvrde da bismo od njih mogli imati određene koristi.

Tračevi na poslu su...
Tračevi na poslu su... (Pexels)
Više o

tračevi

,

posao

Vjerovali ili ne, znanost zapravo nudi oprečna mišljenja o tračevima na radnom mjestu. Neke studije uspjele su dokazati da su nepovoljni za odnose među kolegama, dok druge tvrde da bismo od njih mogli imati određene koristi.

Primjerice, antropolozi navode da su ljudi počeli tračati jer je to jačalo veze među njima. Oni koji se nisu uključivali u razgovor ili su bili predmetom tračanja, običavalo se isključiti iz društva.

Dr. Jack Levin navodi da je tračanje zdravo za naše emocionalno zdravlje. Ogovaranje iza nečijih leđa može bit zlobno, ali općenito gledajući, to je nešto što povezuje društvene skupine i omogućava brojne poslovne suradnje.

Ipak, može biti vrlo neugodno saznati da kolege o nama šire neistine, ili pak nešto što ste im rekli u povjerenju.

Dr. Berit Brogaard, sa sveučilišta u Miamiju tvrdi da se tračanje na poslu može smatrati metodom iskazivanja „moći" ili pokušajem da se drugu osobu podčini svojoj volji. Iz tog razloga, dijeli 4 načina na koje se možemo boriti protiv tračeva koji su usmjereni protiv nas.

Pažljivo razmislite prije nego što se sukobite s osobom u koju sumnjate

Suočavanje s nasilnikom možda neće upaliti i samo će pokrenuti želju za osvetom. Možda su vas (pod)svjesno smatrali osobom koju se može podčiniti pa vas tračevima žele pokoriti kako bi vas mogli iskorištavati. Sukob bi ih samo još dodatno mogao potaknuti da postanu nasilniji.

Isto vrijedi i za vašeg šefa

Razgovor sa šefom o toj temi mogao bi vam pomoći, no moglo bi se pokazati da je i on sam naklonjen onome što čuje. Ako tračevi ozbiljno štete vašoj profesionalnoj reputaciji, najbolje je problemu pristupiti prikupljanjem dokaza ili svjedoka koji bi mogli potvrditi vašu priču. Ako se odlučite potužiti, možda je bolje pristupit ljudskim resursima, pa kako vi ne biste ispali ti koji se neosnovano žale ili šire tračeve, imate nešto čime možete potkrijepiti svoje tvrdnje.

Budite pametniji od njih

Protiv tračeva, osobito onih koji su u potpunosti izmišljeni, možete se boriti time da se pravite da vam ne smetaju. Ako u njima ima istine, možete ju priznati, reći da se stvar sada riješila i nastaviti dalje. Primjerice, ako niste znali obaviti neki zadatak, možete to priznati, reći da ste iz tog iskustva nešto naučili i da je stvar sada riješena.

Ono što ne smijete napraviti, jest priznati ili preuzeti krivnju za nešto što nije istina, unatoč tome što je to možda teško postići a da ne izgleda kao da se branite. Pokušajte se umjesto toga usredotočiti na posao i sve skupa ignorirati. Puno lažnih informacija dokazat ćete lažnima ako se pokaže da ste dobar radnik.

Pokušajte izgledati samouvjereno, čak i kada niste takvi

Ovisno o vašoj reakciji, osoba koja je proširila trač prilagodit će svoje ponašanje. Ako ste previše agresivni, i ona bi mogla postati takva. Suočite se s njome na miran način. Primjerice, ako vas javno ponižava, nemojte pognuti glavu i ispričati se. Stručnjaci predlažu da ih umjesto toga zaustavite, pozovete na stranu i kažete im na biste željeli s njima razgovarati nasamo, a onda im recite da biste voljeli da svoje nedoumice o vama rješava isključivo s vama.

Ako se ne ispričaju, ponovite da želite s njima razgovarati nasamo. Time ćete se odmah pozabaviti tim konfliktom i pokazati da niste netko s kime se mogu poigravati. Ako pognete glavu i ostanete šutjeti, samo ćete drugima dati moć da s takvim ponašanjem nastave i u budućnosti.

Piše: Andrea Holi
18.06.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno