« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
PRIRODA DAJE

5 najboljih prirodnih lijekova

Medicina i farmacija uspjeli učinkovitim PR-om uvjeriti veći dio razvijenog svijeta da je njihova uspješnost u liječenju bitno veća i znanstveno utemeljena, no to baš i nije tako

Sjajne stvari iz prirode
Sjajne stvari iz prirode (Arhiva)
Više o

prirodni lijekovi

,

vrba

,

đumbir

,

čili papričice

,

češnjak

,

mak

Prirodni lijekovi često se promatraju s podozrenjem i sumnjom, jer su medicina i farmacija uspjeli učinkovitim PR-om uvjeriti veći dio razvijenog svijeta da je njihova uspješnost u liječenju bitno veća i znanstveno utemeljena.

Ipak, u dobrom broju slučajeva oni samo imitiraju prirodu, pa ćemo navesti samo 5 glavnih prirodnih lijekova koji su oduvijek tu, učinkovitiji od bilo čega drugoga.

Češnjak - sadrži alicin, a njegove antibakterijske kvalitete uspoređuju se sa slabijim oblikom penicilina. Između ostalog se koristi kao blagi lijek za atletsko stopalo (infekciju kože stopala između prstiju), čireve na ustima, rane, visok krvni tlak i slabokrvnost.

Čili papričice - sadrže kapsaicin, sastojak koji olakšava bol uzrokovanu artritisom i osipom kože, i to kad se nanosi izvana. Iznutra pak kapsaicin aktivira otpuštanje endorfina čiji je učinak na bol iznimno blagotvoran. Čili papričice koriste se i kao tonik, ali i za olakšavanje probave.

Kora drveta vrbe - ovaj prirodni lijek već se tisućama godina koristi za smanjenje visoke temperature i ublažavanje upala. Ljudima se savjetovalo da ju žvaču dok njezini učinci ne počnu djelovati. Kora vrbe sadrži salicin, kemikaliju sličnu aspirinu u smislu medicinskih mogućnosti. I danas se još uvijek koristi kao lijek za bol, glavobolje i upale kao što je tendonitis.

Korijen đumbira - liječi se nadraženo grlo, artritis i visoka temperatura. Osim toga je učinkovit za liječenje povraćanja uzrokovanog morskom bolesti ili bolesti kretanja, kao i vrtoglavice i mučnine.

Sjemenke maka - opijum, odnosno mak koristi se u morfiju i kodeinu, ali izaziva ovisnost pa je njegova medicinska upotreba strogo kontrolirana.

05.03.2017. 15:44:00
Novi komentar
nužno
nužno