« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana
ZAPAMTITE!

7 koraka u borbi protiv stresa

Suočite li se sa strahovima naučit ćete kako se nositi sa stresom, a što je još bolje, uvelike će se smanjiti broj stresnih situacija u vašoj svakodnevici

Napravite nešto za sebe
Napravite nešto za sebe (Dreamstime)
Više o

stres

,

savjeti

Stavljanje stresa pod kontrolu i uzimanje života u svoje ruke imaju dugoročnu korist za vas - smireni um, mentalnu stabilnost i puno kvalitetniji život.

Prije svega treba upoznati sebe i uvidjeti što nas čini nemirnima i kako reagiramo u stresnim situacijama. Potom treba mijenjati obrasce ponašanja i uvesti neke nove stvari u svoj život.

Strahovi su posebno učinkoviti okidači stresa, a i sami znate da su u većini slučajeva neutemeljeni. Suočite se sa svojim strahovima. Mislite o njima, analizirajte ih, susretnite se s njima i vidjet ćete da su u biti bezopasni. Manje strahova znači manje prepreka u životu i disanje punim plućima.

Načini kako se učinkovito nositi sa stresom:

Hobi - vrlo je važno naći vremena za sebe i svoje radosti. Ako vas svakodnevica melje vjerojatno ste i zaboravili da postoje stvari koje vas vesele. Bez obzira imate li djecu i puno obaveza, ne smijete zapostaviti sebe jer to dugoročno šteti i vama i vašoj obitelji. 

Humor - od srca se nasmijati bolje je od svake psihoterapije. Ako imate sreće da se družite s humorističnim osobama, zovite ih na ručak, kavu ili u šetnju. Ako ste vi jedna od njih, dajte si oduška. Ako niste, pogledajte komediju.

Opuštanje - joga, tehnike disanja, masaže i meditacije pomoći će vam opustiti se, što je vrlo važno iako to često podcjenjujemo. Kroz jogu ćete poečti doživljavati svoje tijelo, osluškivati ga i bolje upoznati. Naučit ćete duboko disati što je vrlo konstruktivan način da se opustite i posvijestite trenutak u kojem se nalazite te se povežete sa svijetm oko sebe. Masaža, primjerice tajlandska, pomoći će vam da izbacite iz sebe strahove i negativne emocije, dok će vam meditacija smiriti um i centrirati vas.  

Pomoć - nije sramota tražiti i prihvatiti pomoć. Osvrnite se oko sebe, pogledajte što vam treba i pitajte. Riješit ćete svoje probleme i obogatit svoj život. 

Prijateljstva - dobar prijatelj je zlata vrijedan i to zaista mislimo. U lijepim trenucima dijelit će s vama radost, u onim teškim bit će vam slamka spasa i svjetlo na kraju tunela. Bit će onaj koji će vas prigrliti i podići kada vam je tonajpotrebnije. Dobar prijatelj izvlači najbolje iz nas.

Volontiranje - činiti dobro drugome i pomagati daje smisao našem životu i obogaćuje i nas i druge.

Zdrav život - prehrana bogata hranjivim tvarima, svježe i kvalitetno voće i povrće djeluju dobro ne samo na tijelo, nego i na duh. Obratite pozornost na to kako se osjećate kada pojedete kutiju keksa, a kako kada pojedete zdjelicu voća. O vježbanju ne treba posebno govoriti. Poznato je da se dok vježbamo u tijelu luči hormon sreće - prirodno oružje protiv stresa. 

 

 

 

 

10.09.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno