objavljeno 13.06.2018. 15:01:00
Savjeti

8 načina kako pobijediti želju za slatkim

Dnevno ne ne preporučuje konzumirati više od 30g šećera, a većina običnih mliječnih čokolada od 100g sadrži oko 50g

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Pixabay)

Nema ništa boljega od neke slatke poslastice usred naporna dana, zar ne? No ako uzmemo u obzir da se dnevno ne preporučuje konzumirati više od 30g šećera, a većina običnih mliječnih čokolada od 100g sadrži oko 50g, to bi značilo da dnevno uvelike premašujemo optimalne količine.

To nikako ne može bit dobro za naše zdravlje. Dakako, nije zdravo ni šećer potpuno izbaciti iz jelovnika, no postoje načini na koje svoju želju za slatkim možemo staviti pod kontrolu.

1. Pijte jabučni ocat i limunov sok

Dodajte dvije žlice jabučnog octa u veliku bocu vode pa napitak ispijajte tijekom dana kako biste umanjili želju za slatkim. Svakodnevna konzumacija octa smanjuje količine šećera u krvi (Journal of Functional Foods).

Biokemičar, dr. David Williams, do tvrdi da nekoliko žlica limunovog soka dnevno smanjuje šećer u krvi od 8% pa čak do 12%. Pokušajte ga dodati u salatu.

2. Ne preskačite obroke

Ovaj savjet možda vam se čini očiglednim, no ako se redovito hranite, priviknut ćete tijelo na taj način funkcioniranja pa ono od vas neće zahtijevati hranu u „čudno" doba.

3. Ujutro jedite voće

Nije važno samo svakodnevno jesti voće - bitno je jesti ga u pravo doba kako bismo postigli najbolji učinak. Ako voće jedemo popodne, često nakon toga osjećamo povećanu želju za slatkim. Zato ga je najbolje jesti ujutro, na prazan želudac.

4. Neka vaši međuobroci budu kvalitetni

Između tri glavna obroka, svakako biste trebali uvrstiti dva međuobroka. To je obično doba kada posežemo za nečim slatkim, a razlog je taj što imamo priliku jesti, a onda se trudimo dobro ju iskoristiti. Međutim, potrebno je samo malo istražiti i pronašli bismo hrpu zdravijih varijanti. Njih možemo pripremiti i unaprijed, kako bismo ih kroz tjedan imali pri ruci.

5. Jedite proteine i zdrave masti

Pronaći ćete ih u mesu, organskoj piletini, ribi, avokadu i kokosovom ulju. Postoji studija koja je dokazala da adolescentice osjećaju manju žudnju za slatkim ako pojedu doručak pun proteina (Nutrition Journal)

6. Pripazite na razine magnezija

Ima ga u špinatu, crnom grahu, indijskom orašćiću i bademima, a koristan je jer drži pod kontrolom šećere u krvi. Ako često osjećate umor, možda je upravo magnezij ono što vam fali.

7. Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlakna pomažu probavi, i osnažuju osjećaj sitosti što nas sprječava da posežemo za nečim slatkim.

8. Nađite za sebe najbolji način da se riješite stresa
Za nekoga je to meditacija, za nekog vježbanje, a za nekoga čitanje dobre knjige. Poznato je da za hranom posežemo kad smo nervozni ili pod stresom, dakle, pametno je riješiti uzrok, a ne simptom problema.

13.06.2018. 15:01:00
http://m.metro-portal.rtl.hr/8-nacina-kako-pobijediti-zelju-za-slatkim/112684/