« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 14 dana
KOLIKO SPAVATE?

8 sati sna je ipak idealno

Žene koje spavaju deset sati imaju 40% veću vjerojatnost da će imati najmanje tri zdravstvenog stanja povezana s preranom smrtnošću

Skupite nekako tih osam sati dnevno...
Skupite nekako tih osam sati dnevno... (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

zdravlje

Spavanje u dovoljnim količinama ključno je za psihofizičko zdravlje, no kako je nesanica poprimila razmjere epidemije na svjetskoj razini, nikad nije dovoljno upozorenja da treba spavati barem više od šest sati kako biste normalno funkcionirali.

No, jednako tako, ne bi smjeli spavati više od deset sati (znamo, razočarali smo kronične spavalice), jer u oba slučaja povećavate rizik od prerane smrti, i to prilično ozbiljno.

Ukratko, izgleda da je ona stara o osam sati sna ipak istina, a ne mit...

Naime, istraživanje je pokazalo da žene koje spavaju deset sati imaju 40% veću vjerojatnost da će imati najmanje tri zdravstvenog stanja povezana s preranom smrtnošću. To uključuje široki struk, visoki krvni tlak, povišenu razinu masnoće ili šećera u krvi.

Prethodna istraživanja pokazuju kako nedovoljna ili prekomjerna razina spavanja uzrokuju upalu u tijelu, koja je povezana s metaboličkim simptomima.

Za ovo istraživanje su znanstvenici sa Sveučilišta Seoul analizirali podatke 133.608 osoba u dobi od 40 do 69 godina. Sudionike su pitali koliko dugo spavaju, u prosjeku, svaki dan u proteklih godinu dana, uključujući i kratko drijemanje preko dana. Prikupili su i uzorke krvi, DNK i urina.

Smatrali su da sudionici imaju metabolički sindrom ako imaju najmanje tri stvari od slijedećih: široki struk, visoku razinu šećera u krvi, nisku razine "dobrog" kolesterola i visoki krvni tlak.

Metabolički sindrom je definiran kao skup sastojaka koji zajedno povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Rezultati su objavljeni u časopisu BMC Public Health.

13.06.2018. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno