objavljeno 19.05.2008. 21:01:53

Abramovič kupio djela Bacona i Luciana Freuda

ZA Baconov ‘Triptih’ ruski je milijarder izdvojio 86,2 mil. dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)

Ruski milijarder Roman Abramovič je tajanstveni kupac triptiha Francisa Bacona i slike Luciana Freuda koja je na najnovijoj dražbi u New Yorku postigla rekordnu cijenu, piše The Art Newspaper u svojem internetskom izdanju.

Oligarh kojemu je 41 godina, vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea kupio je ‘Triptih’ Francisa Bacona iz 1976. za 86,2 milijuna dolara na dražbi koju je Sotheby’s u četvrtak organizirao u New Yorku.

Dva dana ranije kod Christie’sa u New Yorku kupio je sliku Luciana Freuda 1995. ‘Benefits Supervisor Sleeping’, akt pretile žene ispružene na sofi iz, po rekordnoj cijeni od 34 milijuna dolara. Tom prodajom je Lucian Freud, britanski slikar i unuk psihoanalitičara Sigmunda Freuda, postao najskuplji živući slikar u svijetu, oduzevši taj naslov Amerikancu Jeffu Koonsu.

Obitelj MoueixAbramovič je kupio  Baconovo djelo koje je bilo u vlasništvu obitelj Moueix, vlasnika dvorca Petrus. 

Aukcijska kuća nije otkrila tko su bili kupci tih djela, ali The Art Newspaper piše da izvori bliski tržištu potvrđuju kako je obje slike kupio Roman Abramovič, najvjerojatnije da bi ih objesio na zid svoje kuće u Londonu. (HINA) 

19.05.2008. 21:01:53
http://m.metro-portal.rtl.hr/abramovic-kupio-djela-bacona-i-luciana-freuda/7404/