« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
što se zapravo dogodilo

Briana Jonesa ubio je građevinski radnik?

Britanska policija planira ponovno istraživati smrt osnivača Rolling Stonesa

Smrt Briana Jonesa
Više o

Brian Jones

,

ubojstvo Briana Jonesa

Četrdeset godina poslije, britanska policija mogla bi otvoriti istragu o uzroku smrti Briana Jonesa, gitarista skupine The Rolling Stones, na temelju novih dokumenata koji podupiru teoriju da glazbenik nije umro od previše droge i alkohola, već je ubijen.

Smrt slavnog glazbenika, kao i i njegovih kolega Jima Morrisona, Janice Joplin i Jimmyja Hendrixa u šezdesetima i Johna Lennona u osamdesetima, već dugo nalazi svoje mjestu među tzv. teoretičarima zavjere koji tvrde da je glazbenik ubijen zbog preslobodarskog načina mišljenja koji nije odgovarao rigidnim vladajućim strukturama.

Jonesovovo tijelo pronađeno je u bazenu 2. srpnja 1969., a policija je zaključila da je smrt nesretan slučaj iako su prijatelji i fanovi dugo vremena inzistirali da je 27-godišnji rocker ubijen.

Teoriju su poduprli činjenicama da je glazbenik toga dana popio samo dvije pive te da je medicinska sestra koja je našla njegovo tijelo izjavila policiji da je vidjela Franka Thorogooda, građevinskog radnika koji je radio kod Jonesa, kako skače u bazen i "radi nešto Brianu". Također, Thorogoodova je djevojka tri tjedna nakon tragičnog događaja brutalno napadnuta jer je planirala medijima progovoriti o Jonesovoj smrti.

Ovakvo objašnjenje također zvuči sumnjivo s obzirom na to da postoje izjave nekih drugih očevidaca koji tvrde kako su vidjeli kako tri osobe ulaze u bazen i doslovno utapljaju Jonesa. Štoviše, prema originalnim dokumentima istrage ustanovljeno je da su tri svjedoka napustila mjesto događaja uz dozvolu policije, a da prije toga nisu bili ispitani.

Policija u Sussexu (jugoistok Engleske), koja je najavila da će proučiti dokumente te odlučiti hoće li službeno ponovo otvoriti istragu, nije objavila ime novinara koji joj je dokumente dostavio, no list The Mail on Sunday piše da je više od 600 dokumenata policiji predao free-lancer Scott Jones.

Brian Jones bio je utemeljitelj Rolling Stonesa i vrstan glazbenik, a kako su popularnost stjecali vodeći pjevač Mick Jagger te gitarist Keith Richards, marginalizirani Jones tješio se alkoholom i drogom zbog koje je dvaput bio osuđen.

U dvije knjige, objavljene 1994. godine, autori navode da je londonski građevinski poduzetnik, kojega je glazbenik angažirao za obnovu kuće, priznao da je umorio Jonesa, no policija tada nije tada otvorila istrage.

Stonesi su jedna od najutjecajnih rock skupina u svijetu, a Jagger, Richards, Ronnie Wood te Charlie Watts bili su na vrhu Forbesova popisa najbogatijih glazbenih izvođača 2007., sa zaradom od 88 milijuna dolara od lipnja 2006. do lipnja 2007.

01.09.2009. 09:23:32
Novi komentar
nužno
nužno