« Svijet
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana
HMMM...

Britanski parlament glasa o Brexitu

May je najavila tri dokumenta: zajednički instrument, zajedničku izjavu i jednostranu deklaraciju

Bit će usijano u Westminsteru...
Bit će usijano u Westminsteru... (Wikipedia)
Više o

Theresa May

,

Brexit

,

britanski parlament

Theresa May dobila je pravno obvezujuća jamstva za Brexit od Europske unije, dan uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu.

May se u ponedjeljak u Strasbourgu sastala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, u posljednjem pokušaju da dobije jamstva koja bi njezin ranije ispregovarani sporazum s EU-om učinila prihvatljivim britanskim zastupnicima.

"Danas smo osigurali pravno obvezujuće izmjene", rekla je May na zajedničkoj konferenciji za novinare s Junckerom, 17 dana prije nego bi Velika Britanija trebala izaći iz Unije.

May je najavila tri dokumenta: zajednički instrument, zajedničku izjavu i jednostranu deklaraciju - za koje je kazala da im je cilj riješiti najsporniji dio sporazuma o razlazu, tzv. 'backstop'.

'Backstop' je zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon Brexita, za koji se dio britanskih zastupnika boji da bi zadržao Ujedinjeno Kraljevstvo vezano uz EU bez vremenskog ograničenja.

Zajednički instrument trebao bi smanjiti rizik da London ostane u stupici 'backstopa', kazala je May.

"Zajednički instrument s pravnom težinom usporedivom sa sporazumom o izlasku zajamčit će da Europska unija ne može djelovati s namjerom da provodi  'backstop' beskonačno", rekla je.

Ako bi 'backstop' stupio na snagu a pregovori o budućim odnosima propali bez izgleda za sporazumom, May je rekla da bi se tada aktivirala jednostrana deklaracija.

Poručila da će detaljnije o jamstvima govoriti danas u parlamentu

Premijerka je kazala da će detaljnije govoriti o dogovoru s EU-om u utorak u britanskom parlamentu koji treba prihvatiti ili odbaciti sporazum.

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je prije dva mjeseca velikom većinom glasova sporazum koji je May dogovorila s EU-om.

Juncker je na press konferenciji upozorio da je ovo posljednja šansa za Britaniju jer je jedina alternativa sporazumu o Brexitu to da uopće do  Brexita ne dođe.

"Ili ovaj sporazum ili je moguće da do Brexita uopće ne dođe", rekao je, dodajući da neće biti treće šanse, novih interpretacija ni novih jamstava ako u utorak britanski zastupnici odbace sporazum.

Juncker je u pismu koje je odmah uputio predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku napisao da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a mora biti dovršen prije europskih izbora koji se održavaju između 23. i 26. svibnja. 

Ako dotad Ujedinjeno Kraljevstvo ne napusti EU, morat će izabrati svoje europske zastupnike, rekao je Juncker.

12.03.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno