« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Bush uskoro dolazi u prvi posjet Hrvatskoj?

Bush je Sanaderu lani nagovijestio posjet
Bush je Sanaderu lani nagovijestio posjet (Reuters)
Više o

George Bush

Predsjednik SAD-a George W. Bush mogao bi početkom travnja doputovati u prvi službeni posjet Hrvatskoj.

Bush je svoj posjet osobno nagovijestio hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu još tijekom susreta u Bijeloj kući u listopadu 2006., ali se tada još nije govorilo o datumima. Prema nekim najavama, do posjeta bi trebalo doći odmah nakon što Hrvatska, vjerojatno u paketu s Albanijom i Makedonijom, dobije službeni poziv da pristupi NATO-u nakon summita u Bukureštu od 2. do 4. travnja.

Razlozi posjetaJedan od razloga zbog kojih bi Bush pristao na posjet Zagrebu jest činjenica da je pred američkom vojnom industrijom mogućnost unosnog ugovora s Hrvatskom, koja za ulazak u NATO mora obnoviti vojnu opremu svojih oružanih snaga. 

O tome se već uvelike govori i sasvim je izgledno da će se posjet predsjednika Busha Zagrebu realizirati onako kako je i planirano, već početkom travnja - potvrdio je dobro obaviješteni zapadni diplomatski izvor za Jutarnji list.

- Predsjednik Mesić i premijer Sanader vjerojatno će vrlo brzo imati priliku da budu domaćini predsjedniku Bushu - rekao je isti izvor. Bijela kuća još nije potvrdila, ali ni demantirala mogućnost predsjednikova putovanja u Zagreb.

Očekuje se da će Bijela kuća do sredine idućega tjedna najaviti putovanje predsjednika Busha na summit NATO-a u Bukurešt i u prateće državne posjete, uključujući i posjet Hrvatskoj. Uobičajeno je da se zbog sigurnosnih razloga ovakve najave ne daju u javnost i da ih hrvatski vrh demantira dok se službeno ne oglasi Bijela kuća. (Metro)

02.03.2008. 21:58:10
Novi komentar
nužno
nužno