« Biznis
objavljeno prije 1 godinu
STRAŠNO

Cambridge Analytica iskoristila 87 milijuna korisnika Facebooka

Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googla jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih sadržaja, trgovačkih ili političkih

Afera je još i veća...
Afera je još i veća... (Arhiva)
Više o

Cambridge Analytica

,

Facebook

,

korisnici

,

osobni podaci

Facebook je u srijedu izbacio novu brojku korisnika čije je podatke bez njihovog znanja koristila tvrtka Cambridge Analytica - čak 87 milijuna, što je znatno više od ranije procjene o više od 50 milijuna.

Ukupno mislimo da su podaci s društvene mreže Facebook oko 87 milijuna korisnika, većinom u Sjedinjenim Državama, mogli biti dijeljeni s Cambridge Analitycom, napisala je skupina koja je do sada spominjala oko 50 milijuna korisnika.

Posljednja dva tjedna je mreža s više od 2 milijarde korisnika u središtu skandala. Britanska tvrtka Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna njihovih prijatelja. To je omogućilo britanskoj tvrtki da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

U to doba su preko aplikacija jedne osobe imalo pristup podacima njezinih prijatelja, što objašnjava veliki broj uključenih ljudi. Ta opcija je ukinuta 2014. a šef Mark Zuckerberg je priznao da društvena mreža mora bolje kontrolirati upotrebu podatka trećih strana.

Nakon tih otkrića o kojima se vode istrage i žalbe s obje strane Atlantika, skupina je na udaru kritika i neprestano najavljuje veću transparentnost. Zuckerberg će svjedočiti 11. travnja pred američkim Kongresom o tom skandalu i o svom zakašnjelom odgovoru na ruske političke manipulacije.

Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googla jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih sadržaja, trgovačkih ili političkih.

05.04.2018. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno