« Film
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Cantetu Zlatna palma

Francuski redatelj Laurent Cantet za film ‘Razred’ dobio prestižnu cannesku nagradu

Cantet je prvi Francuz nakon 1987. koji je dobio Zlatnu palmu
Cantet je prvi Francuz nakon 1987. koji je dobio Zlatnu palmu (AFP)
Više o

Laurent Cantet

,

Zlatna palma

,

Cannes film festival

,

Benicio del Toro

,

Sandra Corveloni

Film francuskog redatelja Laurenta Canteta ‘Entre les murs’ (Razred), čija je radnja smještena u strogu parišku školu, dobio je sinoć Zlatnu palmu na Canneskom festivalu. Film snimljen prema autobiografskom romanu Françoisa Begaudeaua bio je među favoritima, a kritičari ističu realno prikazivanje napetosti u jednom razredu i pritiska s kojim se suočavaju profesori.

- Željeli smo napraviti film koji će biti refleksija francuskog društva, koje ima mnogo lica - rekao je Cantet primajući nagradu.

Canneski Grand Prix otišao je turskom redatelju Nuriju Bligeu Ceylanu za film ‘Tri majmuna’, mračnu dramu o obiteljskim tajnama. Američki glumac Benicio del Toro dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu Stevena Soderbergha ‘Che’, dok je najboljom glumicom proglašena Sandra Corveloni za ulogu u brazilskoj drami ‘Linha de Pase’. Talijanski filmovi ‘Gomora’ Mattea Garronea i ‘Il Divo’ Paola Sorrentina osvojili su drugo i treće mjesto.

Belgijska braća Jean-Pierre i Luc Dardenne dobili su nagradu za najbolji scenarij za film ‘Lorna’s Silence’.

Redatelj svjestan vremena u kojem živiOčekivalo se da će predsjednik žirija Sean Penn favorizirati filmove socijalne ili političke tematike, jer je na početku festivala izjavio da bi pobjednik trebao biti redatelj koji je svjestan vremena u kojem živimo. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
25.05.2008. 21:58:01
Novi komentar
nužno
nužno