« Svijet
objavljeno prije 10 godina
'CRNA MJESTA'

CIA o zatvaranju zatvora i metodama "ispitivanja"

Agencija ipak zadržava pravo kratkoročnog zatočenja pojedinaca.

(Getty Images)
Više o

CIA

,

Leon Panetta

,

tajni zatvori

,

Barack Obama

,

Guantanamo

,

Al-Kaida

Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) Leon Panetta potvrdio je u četvrtak u pismu Kongresu da njegova agencija više ne vodi tajne zatvore koje je rabila za ispitivanje osumnjičenih za terorizam, te da više neće pribjegavati "pojačanim metodama ispitivanja".

Čelnik CIA-a naglasio je u pismu da u skladu s izvršnom uredbom predsjednika Baracka Obame od 22. siječnja 2009. agencija više ne vodi tajne zatvore i planira zatvoriti sva preostala tzv. "crna mjesta". Isto tako, CIA se više neće koristiti ugovornim suradnicima za provedbu ispitivanja, niti će pribjegavati "pojačanim metodama ispitivanja", kakvo je ministarstvo pravosuđa odobravalo od 2002. do 2009. godine.

"CIA više ne vodi zatočeničke objekte ili 'crna mjesta' i predložila je plan za zatvaranje preostalih lokacija", navodi Panetta u pismu Kongresu koje je u cijelosti objavio MSNBC News.

Otkriće postojanja tajnih zatvora ili "crnih mjesta" CIA-e u Iraku i drugim zemljama gdje je postojala mogućnost mučenja zatočenika, izazvalo je brojne međunarodne osude u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha.

Panetta je naglasio da će CIA i dalje "agresivno progoniti al-Kaidu i njezine suradnike u svijetu" i štititi sigurnost SAD-a, te da će njezini časnici kod ispitivanja osumnjičenih rabiti "dijaloški stil ispitivanja, u cijelosti dosljedan pristupu odobrenom u terenskom priručniku kopnene vojske".

Skupine za zaštitu ljudskih prava i mediji izvještavali su o navodnom postojanju tajnih zatvora CIA-e u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući Poljsku, Rumunjsku i neke od država bivše Jugoslavije, kao i na Rogu Afrike te na američkim ratnim brodovima.

Dan nakon stupanja na dužnost, Obama je naložio zatvaranje zatočeničkog centra u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi i zabranu mučenja zatočenika tijekom ispitivanja.

Također je naglasio da CIA zadržava pravo kratkoročnog zatočenja pojedinaca, u procesu predaje vojnim vlastima SAD-a ili njihovom nacionalnom pravosuđu.

Panetta je među ostalim istaknuo da će ukidanje tajnih zatvora CIA-e rezultirati s proračunskom uštedom do četiri milijuna dolara. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 12:23:20
Novi komentar
nužno
nužno