« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
Blagotvoran efekt

Crno vino čisti zube

Za one koji cijene lijep osmijeh i zube, zlatno pravilo bilo je izbjegavanje alkohola

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

crno vino

,

zubi

,

zaštita

,

bakterije

No znanstvenici tvrde kako bi crno vino zapravo moglo biti korisno za zube. Naime, otkrili su da sadrži kemikalije koje sprječavaju hvatanje štetnih bakterija. Studija sugerira kako čaša crnog vina dnevno pomaže održati zube zdravima i reducira potrebu za plombama.

Suprotno tomu, jedna druga studija pokazala je kako bijelo vino šteti zubima jer visok udio kiselina oštećuje caklinu.

Poznato je da crno vino, kada se konzumira u umjerenim količinama, štiti od srčanih bolesti i nekih oblika raka. No posljednjih godina, znanstvenici su istraživali može li pomoći prevenciji od karijesa. Prošle je godine, tim američkih znanstvenika otkrio da kemikalije koje se u velikim količinama mogu pronaći u dozrelom grožđu za izradu vina, blokiraju štetne bakterije koje se vežu za zubnu caklinu.

Najštetnija bakterija poznata kao streptococcus mutans živi u ustima i hrani se šećerom iz hrane. Jednom kada se uhvati za caklinu, započinje proces demineralizacije, a kiselina stvara rupe u zubima.

U posljednjoj su studiji istraživači sa Sveučilišta Pavia u Italiji takve bakterije izložili malim količinama crnog vina kojem je uklonjen alkohol. To je učinjeno kako bi vidjeli što točno uzrokuje efekt, tj. alkohol ili nešto drugo. Rezultati su pokazali da štetni organizmi nisu imali nikakvog učinka.

Znanstvenici tvrde kako je aktivni sastojak dio spojeva zvanih proantocijanidi, kemikalija bogatih antioksidantima koji se mogu pronaći uglavnom u grožđu. Trenutno se istražuje mogu li se ti spojevi izdvojiti i upotrebljavati zasebno jer i neka vina također sadrže šećere i kiseline koje štete zubima. Studija je također navela da crno vino može poboljšati pamćenje, imunološki sustav, pomoći prevenciji od dijabetesa, pretilosti itd.

02.12.2009. 09:50:03
Novi komentar
nužno
nužno