« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
MLJAC

Čudesnim đumbirom do boljeg zdravlja i vitke linije

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korijenju, a bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem

Đumbir je sjajan prirodni lijek
Đumbir je sjajan prirodni lijek (Shutterstock)
Više o

đumbir

,

zdravlje

,

sok od đumbira

,

gingerol

,

zingeron

Đumbirov korijen već se 2500 godina koristi u Kini, Indiji i drugim zemljama Azije kao lijek protiv mučnine, a njegove blagotvorne učinke na zdravlje teško je i nabrojati.

Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen. Kad je god moguće, nabavite svježi, a ne sušeni đumbir jer sadrži više gingerola. Prilikom odabira, provjerite da je korijen čvrst i gladak te da nije pljesniv.

>> Đumbir je među najboljim sredstvima protiv bolova >>

Đumbir je bogat gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Upravo zbog toga, ova biljka olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe te sprječava grčeve. Zahvaljujući poticanju lučenja sluzi đumbir sprječava nastanak čira - oštećenja sluznice želuca. Zingeron, spoj koji đumbirovom korijenu daje ljutit okus, djelotvoran je protiv proljeva uzrokovanog bakterijom E.coli, osobito u djece.

>> Očistite organizam sjajnim sokom od đumbira >>

Đumbir ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i kod liječenja alergija. Primjenjuje se kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva. Rezultati liječenja artritisa đumbirom nadmašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.

Ako želite očistiti organizam, evo recepta:

Sok od đumbira:

3 kruške
2 koluta đumbira
četvrtina krastavca

Sve sastojke stavite u blender, napravite sok i uživajte!

01.04.2015. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno