« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
SIROMAŠTVO

Danas je Svjetski dan socijalne pravde

U povodu Svjetskog dana socijalne pravde, 20. veljače, Hrvatska mreža protiv siromaštva promovirala je u petak publikaciju 'Siromaštvo i nejednakost u EU'

Svaki peti Hrvat na rubu siromaštva
Svaki peti Hrvat na rubu siromaštva (Arhiva)
Više o

donirana hrana

,

socijalna pravda

,

siromaštvo

Procjenjuje se da u zemljama EU-a 124 milijuna ljudi, odnosno 24,8 posto, živi u riziku od socijalne isključenosti, rekao je Nino Žganec dodavši da se u publikaciji navode preporuke kako se boriti protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

U Hrvatskoj stopa rizika od siromaštva 19,4 posto

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je stopa rizika od siromaštva u 2014. godini iznosila 19,4 posto, navela je Dubravka Rogić-Hadžalić iz Državnog zavoda za statistiku. Ta stopa, objasnila je, ne pokazuje koliko je osoba stvarno siromašno nego koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva, a on je u 2014. za jednu osobu iznosio nešto više od 23.000 kuna, te za četveročlanu obitelj 49.896 kuna.

Podaci govore da je u 2014. čak 60,9 posto osoba živjelo u kućanstvima u kojima se teško spaja kraj s krajem, a njih oko 70 posto izjavilo je da ne može otići tjedan dana na godišnji odmor. Oko 30,6 posto izjavilo je da im računi za komunalije predstavljaju problem, dok samo za 2,4 posto to nije bio nikakav problem.

Po tim brojkama, u Hrvatskoj je vidljiv trend porasta rizika od siromaštva, pa društvo i država trebaju biti itekako svjesni tog problema čije rješavanje mora postati prioritet, rečeno je na skupu.

Dok je svaki peti hrvatski stanovnik u riziku od siromaštva u javnosti su, nažalost, važnije ideološke teme, ocijenio je Entoni Šeperić, koordinator Mreže hrane, udruge koja je inicirala ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

Uništi se 300 do 400 tisuća tona hrane

Iznio je podatak da se u Hrvatskoj godišnje uništi 300 do 400 tisuća tona hrane, što su, ocijenio je, zapanjujuće brojke. Tom problemu još nitko nije sustavno pristupio, a kad bi se spasilo samo 100 tisuća tona hrane u Hrvatskoj više niti jedan čovjek ne bi kopao po kantama za smeće, kaže Šeperić.

Naša je vizija da Hrvatska postane društvo u kojem će problem siromaštva biti tretiran barem na jednakoj razini kao i sada u javnosti predimenzionirane ideološke teme, zaključio je.

U prijevodu publikacije koju je izradila Europske mreža protiv siromaštva, i njenoj pripremi, uz Hrvatsku mrežu protiv siromaštva sudjelovali su i predstavnci zagrebačkog Studijskog centra socijalnog rada i udruga Mreža hrane.

20.02.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno