« Knjiga
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
DOĐITE

Danas počinje 5. Festival svjetske književnosti

Festival se održava peti puta u Zagrebu i drugi put u Splitu, a dovodi 52 autora iz 17 zemalja, koji će sudjelovati u ukupno 60-ak najavljenih događanja

5. Festival svjetske književnosti otvara vrata
5. Festival svjetske književnosti otvara vrata (FSK)
Više o

Festival svjetske književnosti

,

Fraktura

Peti Festival svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture otvorit će u nedjelju u Velikoj dvorani Kina Europe u Zagrebu razgovor s istaknutim austrijsko-njemačkim književnikom Danielom Kehlmannom, dok će istodobno u Splitu festivalski program započeti gostovanjem talijanskog spisateljskog para Monaldi & Sorti u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Festival se održava peti puta u Zagrebu i drugi put u Splitu, a dovodi 52 autora iz 17 zemalja, koji će sudjelovati u ukupno 60-ak najavljenih događanja čiji je fokus ove godine na književnosti i kulturi njemačkog govornog područja.

Otvorenje će u Zagrebu uveličati koncert "Bečanke iz Vojvodine" Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice, jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog crossovera, koja će nastupiti s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem.

Na festival među ostalima dolaze i istaknuti njemački urednik i pjesnik Michael Krueger, Austrijanac Manfred Mittermayer, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, njemačka spisateljica ukrajinskog podrijetla Marjana Gaponenko i poznati austrijski satiričar Richard Schuberth.

Uz njih će se hrvatskoj čitateljskoj publici predstaviti Francuz Philippe Claudel, Gvatemalac Eduardo Halfon, jedan od najistaknutijih suvremenih katalonskih pisaca Jordi Punti i drugi, a od domaćih književnika Dubravka Ugrešić, koja će tu predstaviti novi roman "Lisice", te Ognjen Spahić, Damir Karakaš, Milana Vuković Runjić, Ivana Rogar, Kristian Novak, Boris Dežulović i drugi.

Stripaški će program ugostiti finskog stripaša Tuomasa Kyroa i mladu austrijsku zvijezdu grafičke novele Ulli Lust, uz koju će se u Kinu Europi predstaviti domaća vizualna umjetnica Ivana Pipal.

Uz tradicionalne tribine "Razotkrivanje", te programe "Pisac i njegov čitatelj" i "Dvostruki portret", u sklopu nastavljene suradnje s hrvatskim PEN centrom ponovno će se održati i dvije večeri poezije, na kojima će se predstaviti pjesnici iz Italije i Portugala.

Nastavlja se i filmski program, koji u suradnji s Goethe-Institutom donosi niz svjetskih filmskih uspješnica s fokusom na Njemačku, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere na FSK-u, u zagrebačkom Kinu Europi i splitskoj kinoteci Zlatna vrata.

U programu književnih matineja ove će se godine učenici zagrebačkih srednjih škola, gimnazijalci i drugi srednjoškolci susresti s četvero suvremenih autora po vlastitu izboru - Oljom Savičević Ivančević, Pavlom Pavličićem, Franjom Janešom i Marinom Vujčić.

Održat će se i četverodnevna novinarska radionica za učenike srednjih škola, koje će voditi novinari 24sata i Expressa. Također u suradnji s 24 sata, drugu godinu za redom za vrijeme trajanja Festivala održavat će se čitaonica na otvorenom na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, gdje će se moći, uz kavu i novine, besplatno čitati i razmjenjivati knjige, a bit će organizirana i čitanja autora koji gostuju na festivalu.

Kao i svake godine, službenom otvorenju zagrebačkog programa prethodilo je, u četvrtak 31. kolovoza, otvorenje izložbe slika inspiriranih književnicima koji gostuju na festivalu u Studiju Josip Račić Moderne galerije, u kojoj ove godine sudjeluje 30-ak predstavnika hrvatske likovnosti.

Program se u Zagrebu održava u Kinu Europi i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, te u Splitu u Gradskoj knjižici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata.

Zatvorit će ga u subotu 9. rujna u Zagrebu predstavljanje novog romana Igora Štiksa, uz veliki festivalski rođendanski tulum i koncert grupe Memories Can't Wait.

03.09.2017. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno