« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
CRACKBOOK

Deset jasnih znakova da ste ovisni o Facebooku

Facebook je promijenio način na koji trošimo svoje slobodno vrijeme, ali neki od nas ga tamo doista troše puno više nego bi trebali

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

ovisnost Internet

Ne postoji stranica na internetu koja je uspjela okupiti više prijatelja, članova obitelji i kolega s posla od Facebooka. Od svog začetka prije gotovo osam godina, Facebook nam je omogućio da koristeći čitav niz alata izrazimo naše mišljenje, podijelimo slike i pobijedimo prijatelje u nekoj igri. Ipak, Fejs je mnogima od nas postao puno više od povremene razbibrige. Ukoliko se prepoznajete u nekoliko sljedećih tvrdnji, to može ukazivati na to da trebate razmisliti o ograničavanju svog vremena koje provodite na Facebooku.

1. Provjeravate Fejs svakih sat vremena svaki dan

Ništa vas ne odaje da ste osoba koja ne može zamisliti život bez Fejsa kao činjenica da ne prođe niti sat vremena a da ne otvorite svoj profil. Bez obzira imate li neku dobru ispriku za to ili samo provjeravate novosti, spajanje deset puta dnevno nije nimalo dobar znak.

2. Napamet znate postove, novosti i profile svojih prijatelja

Ukoliko znate točan broj vaših prijatelja, nazive njihovih foto albuma te što su u srijedu napisali na vašem zidu, to je vrlo pouzdan znak da imate problem.

3. Facebook je prva stranica na koju se spajate kad upalite pretraživač

Iako vam se možda čini da tu nema ničeg nenormalnog, provjeravanje Facebooka prije e-mailova i portala za vijesti vrlo je loša i opasna navika te najbolji način da potratite dragocjeno vrijeme.

4. Koristite Fejs za praćenje vijesti

Tvorci Facebooka bili bi iznimno ponosni na vas da znaju za ovo, ali to nažalost nije nešto s čime se trebate hvaliti. Oslanjanje na prijatelje kako biste saznali što se događa u svijetu oko vas odličan je način da čujete samo jednu stranu priče i ostanete uskraćeni za kvalitetnu i korisnu informaciju.

5. Spajate se na Fejs u neprimjerenim situacijama

Ukoliko morate skrivati da ste spojeni na Facebook za vrijeme radnog vremena, sestrinog vjenčanja, obiteljskih okupljanja i svih ostalih važnih trenutaka, to je dobar znak da trebate prestati s time. Postoji vrijeme i mjesto za korištenje Fejsa, a to svakako nije za vrijeme pogrebne mise.

6. Imate sve uvjete za ozljedu na „radu"

Ukoliko vas boli kažiprst nakon pregledavanja svih 1128 slika prijateljičinog vjenčanja ili vas bole oči od višesatnog buljenja u sitna slova na vašem Zidu, imate problem i morate ga prestati ignorirati. Facebook je zamišljen kao nešto što radite u dokolici, a ne aktivnost zbog koje morate ići doktoru. Smijte se koliko hoćete, ali stvari poput sindroma karpalnog tunela nisu dječja igra.

7. Stavljate slike događa prije negoli je uopće završio

Uploadanje slika odmora ili partija dok još nisu ni blizu kraju još je jedan pouzdan znak da vam je Fejs preuzeo život. Znamo da želite da se vaši prijatelji osjećaju kao da su tamo s vama, ali pobogu, iskoristite te trenutke da se malo odmorite od tehnologije.

8. Pobjesnite kad promijene izgled Facebooku

Jeste li i vi jedni od onih ljudi kojima bijes počne sukljati iz očiju kad shvate da je ekipa iz Palo Alta odlučila premjestiti vašu najčešće korištenu tipku na drugi kraj stranice? Ako je vaš odgovor potvrdan, razmislite malo o tome da napravite pauzu.

9. Svjetski ste prvak u Farmvilleu

Kao da Fejs već sam po sebi ne izaziva dovoljnu ovisnost, vi ste se odlučili na trošenje vremena unutar nečega što je namijenjeno trošenju vremena. Ukoliko već to sami niste shvatili, jedina svrha igrica poput Mafia Warsa i Farmvillea je da ostanete što duže na sajtu, a pritom u to uvučete i sve vaše prijatelje.

10. Morate staviti „like" ili komentar na svaki post ili sliku

Malo što govori da je vaš društveni život nepostojeći kao činjenica da ste „svakom loncu poklopac", odnosno da ne postoji nečiji status ili slika koju ne „obilježite" komentarom ili lajkanjem. Okanite se potrebe da morate ostaviti trag na apsolutno svemu što pišu vaši prijatelji i lajkajte samo ono što vam se doista svidi.

04.01.2012. 15:03:00
Novi komentar
nužno
nužno