« Fun
objavljeno prije 11 mjeseci i 20 dana
FORA!

Djeca znaju kako zauvijek ostati mladi

Toliko je jednostavno, da ne biste vjerovali, isprobajte i vi - bolje rečeno, prisjetite se kako ste to nekad radili

Nema više rođendana! :)
Nema više rođendana! :) (Pixabay)
Više o

rođendan

,

proslava rođendana

,

eliksir mladosti

,

starenje

Ne treba vam eliksir mladosti. Ako ne želite ostariti, jednostavno prestanite slaviti rođendane. I to je to.

Tako barem kažu djeca predškolskog uzrasta koje je ispitalo jedno američko istraživanje, a objavljeno je u časopisu Imagination, Cognition and Personality.

Naime, djeca rođendanska slavlja tumače kao važne pokazatelje starenja. Oni taj dan vide kao dan na koji postajemo jedan dan stariji, jer nemaju percepciju o tome da je starenje proces koji se odvija iz dana u dan.

U dva istraživanja ispitano je 99 djece između 3 do 5 godina, podijeljenih u nekoliko grupa. Ispitivači su bili zainteresirani za način na koji djeca percipiraju vrijeme, starenje i rođendane.

U prvoj fazi djecu su rasporedili u nekoliko grupa, ovisno o tome na koji će način slaviti svoj treći rođendan.

Prvoj grupi djece nije organizirana rođendanska proslava, druga grupa djece imala je dvije proslave, a treća grupa samo jednu. 

Nakon toga, pitali su ih koliko će biti stari u svakom pojedinačnom scenariju. 28% djece iz prve skupine tvrdilo je da neće navršiti treći rođendan ako nemaju proslavu. 44 njih od 48 odgovorilo je točno kad ih se pitalo koliko su stari.

Studija pokazuje na koji način ljudi razvijaju smisao o vremenu i starosti, te da su prekrenice poput rođendana, umjesto da predstavljaju završetak nekakvog duljeg procesa, maloj djeci poput ceremonije u kojima se iznenada mijenjamo, 

Zaključeno je da, s obzirom da ne postoje jasni fizički, biološki ili verbalni pokazatelji koji bi ukazivali na to kako shvaćaju starenje, djeca ga povezuju s događajem koji je kulturološki povezan s procesom starenja - rođendanskom proslavom.

Eh, kad bi barem to vrijedio i za starije. Neki bi rođendane počeli slaviti tek s 50!

Piše: Andrea Holi
29.12.2017. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno