objavljeno 09.07.2018. 15:01:00
NIJE SAMO ŽIŽA...

Dobre strane marihuane

Kanabidiol (CBD), kanabikromen (CBC), cannabigerol (CBG) i kanabinol (CBN) ne čine čovjeka 'napušenim', ali djeluju na poboljšanje psorijaze i ekcema

Sve dobre strane kanabisa
Sve dobre strane kanabisa (Arhiva)

Mnoge zemlje počele su zagovarati legalizaciju marihuane, a liječnike sve više zanima njen učinak na zdravlje i u kojim je sve medicinskim sferama mogu koristiti. U istraživanjima se znanstvenici fokusiraju najviše na druge komponente, osim THC-a, u travi.

Kanabidiol (CBD), kanabikromen (CBC), cannabigerol (CBG) i kanabinol (CBN) ne čine čovjeka 'napušenim', ali djeluju na poboljšanje psorijaze i ekcema koji muče ogroman dio populacije. 

Ekcem je stanje kože pri čemu nas koža intenzivno svrbi, suha je, crvena i peruta se. Može iskočiti bilo gdje na tijelu pa tako i na licu, a čak 15 milijuna ljudi bori se s ekcemima samo u Velikoj Britaniji. 

Za ovu bolest nema lijeka, već samo tretmani koji ublažavaju simptome. Međutim, takva sredstva s kortikosteroidima ne možemo nanositi često. 

Marihuana bi mogla biti prirodna alternativa kojom bi se ublažilo crvenilo i suhoća kože. 

Komponentu marihuane, CBD, koja bi to omogućila Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je bezopasnom i nemogućom za zloupotrebu. 

Nažalost, stigma i kruti zakoni i dalje onemogućavaju znanstvenicima da u potpunosti istraže 'travu' kako bi iskoristili sav njen potencijal. 

09.07.2018. 15:01:00
http://m.metro-portal.rtl.hr/dobre-strane-marihuane/113151/