« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
mutna posla

Dolijala mafija na zapadnom Balkanu?

Srbijanski MUP priopćuje da je policija uhitila pripadnike zločinačke skupine koja je djelovala na "zapadnom Balkanu"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova

,

Srbija

,

srbijanska policija

,

Darko Elez

,

Vladimir Pandurević

,

Vaso Ljubibratić

,

zločinačka skupina na Balkanu

Jedan od osmeročlane međunarodne zločinačke skupine bio je i Darko Elez iz Sarajeva s prebivalištem u Beogradu, za kojeg se smatra da je vođa skupine.

U priopćenju srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova navodi se da je ta zločinačka skupina od 2006. na "zapadnom Balkanu" pripremala i počinila ubojstva i razbojstva, iznuđivala, ucjenjivala, krijumčarila i trgovala narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima te prala novac.

Osim Eleza uhićeni su i Vladimir Pandurević iz Sarajeva, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, Slobodan Pjevac iz Karlovca, kao i supruga i otac Darka Eleza Ratka Močević i Miladin Elez, svi s prebivalištem u Beogradu, te Branko Đurić iz Zvornika i Željko Avram iz Foče.

U izjavi beogradskim medijima ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović rekao je da je policija uhitila osam pripadnika međunarodne organizirane zločinačke skupine, a da je još 14 članova uhićeno u Bosni i Hercegovini, odnosno u Republici Srpskoj.

Akcija je, po Veljovićevim riječima, provedena u koordinaciji i suradnji s policijama Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te posebnim tužiteljstvom BiH.

Po navodima medija Darko Elez je vođa klana koji je godinama bio suprotstavljen zločinačkoj skupini Đorđa Ždrala, protiv koje je sud BiH potvrdio optužnicu za ubojstvo negdašnjega visokog dužnosnika MUP-a Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Dodaje se da je, nakon neuspešna atentata na Đorđa Ždrala 2006., za Elezom raspisana međunarodna tjeralica, ali je on u međuvremenu pobjegao u Srbiju i dobio njezino državljanstvo, čime je onemogućeno njegovo izručenje pravosudnim tijelima BiH.

U utorak prije podne glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je za Hinu da je u BiH u tijeku velika policijska operacija cilj koje je razbijanje zločinačke organizacije.

"U ovome trenutku možemo potvrditi da je uhićeno više osoba među kojima i znatan broj pripadnika različitih policijskih agencija iz BiH", objasnio je Grubešić. Dodao je kako se operacija izvodi u suradnji s pravosudnim tijelima Srbije te da su u nju uključene sve policijske agencije u BiH.

Izvor: Hina

01.09.2009. 18:21:55
Novi komentar
nužno
nužno