« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 11 mjeseci i 6 dana

Dogodilo se na današnji dan - 21. listopada

Magellan uplovio u prolaz koji je dobio njegovo ime, Francuskinje glasale po prvi puta, otvoren muzej Guggenheim u New Yorku

Dogodilo se na današnji dan 21. listopada
Dogodilo se na današnji dan 21. listopada (Arhiva)
Više o

Magellanov prolaz

,

Alfred Nobel

,

Nobelova nagrada

,

Guggenheim

,

dogodilo se na današnji dan

,

lamartine

,

rođeni 21. listopada

,

Ursula LeGuin

,

Dizzy Gilespie

,

Carrie Fisher

,

rođeni na današnji dan

Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio je 1520. na današnji dan u prolaz koji je kasnije dobio njegovo ime. Mageljanov prolaz nalazi se na krajnjem jugu Južne Amerike, dug je oko 580 km i odvaja južnoameričko kopno od otoka Ognjene zemlje i drugih nebrojenih manjih otočića. Riječ je o najvećem i najvažnijem prirodnom prolazu izmeÄ‘u Atlantskog i Tihog oceana.

Thomas Alva Edison usavršio je na današnji dan 1879. žarne niti od ugljena i uvoÄ‘enje vakuuma unutar žarulje što je bila prekretnica u razvoju rasvjetnih tijela. Iako su prvu žarulju patentirali Henry Woodward i Matthew Evans iz Toronta, njihov proizvod nije polučio komercijalni uspjeh, a na značenju je dobio tek kada ga je usavršio Edison.

OPASNA LJUBAV, hit godine autorice Colleen Hoover poznate po svom bestselleru Bez Nade upravo je izašao u izdanju Naklade Neptun! Naručite ga izravno od nakladnika po najpovoljnijoj cijeni uz BESPLATNU dostavu OVDJE!! 

Godine 1945. punoljetne Francuskinje po prvi puta su izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene 39 godina nakon Finske - prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.

Muzej Guggenheim otvoren je na današnji dan 1959. godine na Petoj aveniji u New Yorku, koji posjeduje zbirku od preko 2.500 djela suvremenih slikara i kipara, uključujući najveću zbirku djela Vasilija Kandinskog. Muzej je poznat i po svom jedinstvenom izgledu - cilindričnu spiralnu, armiranobetonsku graÄ‘evinu projektirao je Frank Lloyd Wright. Arhitekt je spojio složeno prirodno obličje Grand Canyona s uroÄ‘eničkom arhitekturom Navajo indijanaca, a organizaciju zavojitih stubišta slijedi spiralno kretanje prema gore.

Na današnji dan 1790. rodio se francuski književnik Alphonse de Lamartine, najpoznatiji po autobiografskoj poemi "Jezero", koja retrospektivno opisuje ljubav jednog para gledana kroz oči propalog čovjeka i predstavlja ogledni primjer poezije romantizma. Godine 1833. roÄ‘en je Alfred Bernhard Nobel, švedski kemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kozmopolit i industrijalac. Na dan njegove smrti u Stockholmu se svake godine dodjeljuje Nobelova nagrada koja je pokrenuta jer je sam Nobel bio šokiran načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum - dinamit. Ovi velikani dijele roÄ‘endan s ocem jazza, genijalnim trubačem Dizzyjem Gillespijem, jednom od najpoznatijih SF autorica Ursulom LeGuin i kultnom princezom Leiom iz Star Warsa, Carrie Fisher.

21.10.2017. 00:02:00
Novi komentar
nužno
nužno