« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
stanje na tečajnoj listi

Dolar stabilan, euro oslabio

U utorak na međunarodnim tržištima dolar se stabilizirao, dok je euro oslabio unatoč umjereno pozitivnim podacima iz eurozone

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dolar

,

euro

,

tečajna lista

,

Adam Cole

Prema dolaru euro je oslabio 0,2 posto, na 1,4291 dolar, spustivši se s najviše dnevne razine od 1,4377 dolara, dok se prema jenu spustio 0,1 posto na 133,15 jena. Dolar se prema jenu nije osobito mijenjao, zadržavši se na 93,07 jena.

"Dolar je općenito jači kako, u odsustvu nekog konkretnog katalizatora, postupno slabe očekivanja da će dionice rasti", kaže Adam Cole, globalni čelnik valutne strategije u RBC Capital Marketsu.

Euro je oslabio unatoč podacima koji su u utorak pokazali veći od očekivanog rast indeksa menadžera nabave (PMI) za industriju eurozone u kolovozu na 48,2 boda, te neočekivan pad njemačke nezaposlenosti u kolovozu.

Pozornost tržišta sada je usmjerena na sastanak monetarnog povjerenstva Europske središnje banke (ECB) u četvrtak, uz očekivanje da će kamatne stope ostati nepromijenjene na povijesno niskih 1,0 posto, s naglaskom na ECB-ove gospodarske prognoze.

Na kineskim je tržištima dionica nakon snažnog pada u ponedjeljak došlo do stabilizacije, dok su europske dionice oslabile više od jedan posto, što je dalo poticaja rastu jena.

Funta je izbrisala početne dobitke prema dolaru i euru nakon izvješća o neočekivanom padu indeksa menadžera nabave (PMI) za Veliku Britaniju u kolovozu, koje je izazvalo zabrinutosti oko oporavka britanskog gospodarstva.

Britanski indeks menadžera nabave (PMI) u kolovozu je pao na 49,7 bodova, s naniže revidiranih 50,2 boda u prethodnom mjesecu. To je značajno ispod srednje prognoze rasta tog indeksa na 51,5 bodova i njegov prvi pad od veljače.

Funta je prema dolaru oslabjela 0,4 posto, na 1,6210 dolara. Izgubila je na vrijednosti i prema euru, blagih 0,1 posto, spustivši se na 88,15 penija za euro.

Trgovci sada čekaju američke podatke o industrijskoj proizvodnji koje će Institut za upravljanje nabavom (ISM) objaviti tijekom dana.

Izvor: Hina

01.09.2009. 15:08:15
Novi komentar
nužno
nužno