« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
OSVRT

Dominantni kolor Mladena Žunjića

U najnovijem ciklusu, sa svim poznatim elementima, Žunjić je krenuo u ponešto drugom smjeru

Eksplozivni kolorizam obilježje je rada Mladena Žunjića
Eksplozivni kolorizam obilježje je rada Mladena Žunjića (Miroslav Pelikan)
Više o

Mladen Žunjić

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

Mladen Žunjić suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, stvaratelj iznimnog potencijala, kreator je već sada se može reći složenog i bogatog višeznačnog opusa, koga čini niz ciklusa izrazitog i eksplozivnog kolorizma, većinom u velikom i srednjem formatu u tehnici ulja i akrila na platnu i kartonu, s raznolikim nefigurativnim motivima, od ovala, linija, ploha, koji obitavaju u vrlo vibrantnoj atmosferi, kretnji i promjena, silne tektonske aktivnosti.

U najnovijem ciklusu, sa svim poznatim elementima, Žunjić je krenuo u ponešto drugom smjeru.

Uz snažnu, vrlo aktivnu prisutnost pojedinih boja koje daju temeljni karakter slici, slikar je započeo oblikovati uz pomoć ploha i crta, neobične konstrukcije, koje podsjećaju na zagonetne šamanske maske ili su to crnom linijom obrubljena lica drevnih ratnika ili su to pak neznane i neobjašnjive pojave koje lebde iznad uskomešanih boja i njihovih raznovrsno kreiranih tijela, tvoreći skladno neskladni odnos života, suživota.

U prvom su planu agresivne crne linije koje uobličuju svojim pozicioniranjem i kretanjem stvarnost gustog i jakog kolora, koji u podređenoj poziciji može jedino mijenjati svoj intenzitet,ali koji će u konačnici, nakon stalnih i uznemirujućih promjena, doći u dominantnu poziciju, u situaciju u kojoj je on, rasplamsali i gotovo neobuzdani kolor jedina prava i moguća mjera, za sve, pa i za sliku samu.

Pred nama su Žunjićeve slike koje dočaravaju situaciju, kompleksnu i običnu, duboku i bezazlenu, složenu i naivnu, kompliciranu i rješivo nerješivu antagonističku poziciju sučeljenih nespojivo spojivih elemenata, stisnutih u volumenu prizora slike.

Pred nama su slike koje dočaravaju svakodnevnost dana i tajanstvo noći, simboliku znakova i zvukova ( koje najčešće ne prepoznajemo i ne reagiramo).

Svaka slika ima svoju jedinstvenu šifru, koju uspješno ( ili neuspješno ) otvara svatko od nas i dešifrira simboliku, nalazeći u na platnu, u boji, ona značenja koja su samo njemu važna.

Žunjić je uspješno realizirao početak novoga ciklusa s dominantnimm kolorom, izveden u njegovom karakterističnom velikom formatu ( uglavnom metar puta metar i veće ), otvarajući brojna pitanja od motiva do boje.

Brojnost Žunjićevih slika velikog formata danomice raste, ciklusi se množe i reklo bi se da slikar samo još više ubrzava svoj ritam kreiranja, nastojeći se približiti onim slikama koje umjetniku život znače.

Mladen Žunjić i u najnovijem ciklus bez ustezanja istražuje zagonetne i skrivene mogućnosti velikih formata, koristeći vješto i odgovorno boje u razotkrivanju bjeline sve se snažnije i hrabrije upuštajući u žestok boj s praznim prostranstvima platna.

Žunjićeve slike obilježene su i vrlo jakim emocionalnim nabojem stvaratelja, što se lako očituje u u njegovim potezima, linija kista vjerno prati uzbuđenenost duha.

Piše: Miroslav Pelikan
01.01.2018. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno