« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
hrvatska od a do ž

Dovršena i posljednja Hrvatska enciklopedija

Malo je zemalja koje su završile svoje nacionalne enciklopedije, poručuje Vlaho Bogišić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (lzmk.hr)
Više o

Hrvatska opća enciklopedija

,

Leksikografski zavoda "Miroslav Krleža"

,

Vlaho Bogišić

,

Dalibor Brozović

,

August Kovačec

,

Slaven Ravlić

Upravo objavljenim 11. sveskom Hrvatske opće enciklopedije završio je taj dugogodišnji, veliki projekt Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" koji će biti predstavljen javnosti otprilike za mjesec dana. 

Vlaho Bogišić, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda, izjavio je danas da je Hrvatska enciklopedija dovršena prije roka, pri čemu je podsjetio kako se u početku najavljivalo da će se svesci objavljivati svakih 18 mjeseci, a izdavani su godinu za godinom. "Imali smo jak tempo, a izdavanje enciklopedije ne bi bilo moguće bez duge tradicije i iskustva Zavoda s općim enciklopedijama", dodao je.

Bogišić očekuje da će u konačnici biti prodano oko deset tisuća kompleta, a zasad ih je prodano oko pet do šest tisuća, što je, ocijenio je, odličan rezultat za hrvatske prilike, osobito u doba krize i sve manjeg zanimanja za enciklopedistiku u Europi.

Malo je zemalja koje su završile svoje nacionalne enciklopedije, naglasio je, napominjući kako je dovršetkom Hrvatske enciklopedije, čiji je prvi svezak bio objavljen 1999., "srušena loša karma" o tome kako nijedna hrvatska enciklopedija ne može doći do završnog sveska.

Hrvatska enciklopedija u jedanaest svezaka obuhvaća oko deset tisuća stranica i 70-ak tisuća članaka te više od milijun redaka teksta.

Broj angažiranih na projektu s godinama se mijenjao - uz dvadesetak profesionalaca, leksikografa i redaktora iz Zavoda, u radu je sudjelovalo nekoliko stotina suradnika iz znanstvene i kulturne zajednice, rekao je Bogišić.

Posljednji, 11. svezak Hrvatske enciklopedije obuhvaća natuknice od slova Tr do Ž, a na 932 stranice tiskane su 5942 natuknice. Knjiga je ilustrirana s 276 crteža i 1431 fotografijom.

Hrvatska enciklopedija, čiji je ogledni arak bio predstaveljen 1994., donosi opća znanja iz svih područja te prikaz hrvatske povijesti i kulture, geopolitičkoga smještaja, prirodnih bogatstava i ljepota Hrvatske, te njezina zemljopisna obilježja i gospodarstvo. Na enciklopediji su radila trojica glavnih urednika - Dalibor Brozović, August Kovačec i Slaven Ravlić.

Prigodom predstavljanja oglednog arka, prvi glavni urednik Dalibor Brozović istaknuo je kako će ta enciklopedija ujediniti dva giganta - Hrvate i Hrvatsku.

Bogišić je rekao da Leksikografski zavod nastavlja rad na svojim projektima, među kojima je još jedno temeljno izdanje Zavoda - Hrvatski biografski leksikon.

Izvor: Hina

02.09.2009. 15:33:04
Novi komentar
nužno
nužno