« Zdravlje
objavljeno prije 3 mjeseca
EH, DA... :)

Dr. Google uzrokuje cyberhondriu...

Stalna dostupnost medicinskih informacija upitne točnosti na internetu na pacijente djeluje uznemirujuće

Okanite se guglanja :)
Okanite se guglanja :) (Arhiva)
Više o

Google

,

simptomi

,

Cyberhondrija

,

dr. Google

Googlanje simptoma polako postaje navika velikog broja ljudi, no unatoč svim vašim frustracijama vezanim za liječnike, ipak bi trebali znati da dr. Google nije zamjena za stvarnog liječnika, kažu zdravstveni stručnjaci. 

Na nedavno održanom zdravstvenom summitu u Hannoveru zaključeno je da "stalna dostupnost medicinskih informacija upitne točnosti na internetu na pacijente djeluje uznemirujuće".

Na konferenciji su se okupili medicinski profesionalci, političari, poduzetnici, znanstvenici te su raspravljali o digitalizaciji zdravstvene skrbi. Predsjednica liječničke komore Donje Saske Martina Wenker ukazala je na sve širu pojavu "cyberhondrije", neutemeljena straha od ozbiljne bolesti nakon pretraživanja simptoma na internetu.

Takva pretraživanja samo pojačavaju strah ljudi podložnih hipohondriji, pokazale su studije. "Mi liječnici strahove pacijenata moramo uzimati ozbiljno i iznijeti im sve informacije, a to se najbolje ostvaruje komunikacijom u četiri oka", kaže Wenker.

Po studiji koju je početkom godine objavila Zaklada Bertelsmann, polovina njemačkih korisnika interneta barem jednom mjesečno pretražuje zdravstvene teme. Prije posjeta liječniku to ih čini 58 posto, a nakon što dobiju dijagnozu 62 posto.

Nešto više od pola ispitanika zadovoljno je informacijama što ih ondje pronađu. "Smatramo da, kad je u pitanju upotreba interneta u medicinske svrhe, korist ipak premašuje onu negativnu stranu", priznaje Marion Grote-Westrick, autorica studije.

Ona misli da bi liječnici pacijente trebali educirati i uputiti ih na vjerodostojne medicinske stranice utemeljene na znanstvenim pokazateljima. Kaže i kako bi informacije te vrste trebalo upisati u zdravstveni karton pacijenta.

18.12.2018. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno