« Kultura
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

"Dundo Maroje" zagrebačkog HNK-a na Dubrovačkim ljetnim igrama

Kruno Šarić (Dundo Maroje) i Nikša Kušelj (Maro)
Kruno Šarić (Dundo Maroje) i Nikša Kušelj (Maro) (Željko Tutnjević / CROPIX )

Remek djelo hrvatske renesansne književnosti komedija Marina Držića "Dundo Maroje" u režiji Ozrena Prohića u izvedbi Drame Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba večeras je prvi put prikazana na 59. Dubrovačkim ljetnim igrama na prostoru Gundulićeve poljane.

Time je započeo dramski program Igara koje su ove godine posvećene 500. obljetnici Držićeva rođenja.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimografkinja Irena Sušac a damaturgiju potpisuje Sanja Ivić. U ulozi Dunda Maroja nastupio je Kruno Šarić, u ulozi Mara Nikša Kušelj, Zijad Gračić (Dugi Nos), Dušan Gojić (Bokčilo), Milan Pleština (Popiva), Mirta Zečević (Pera), Tomislav Krstanović (Đivo), Laura koju tumači glumac Livio Badurina, Ana Begić (Petrunjela), Joško Ševo (Pomet), Vedran Mlikota (Tripče od Kotora) i drugi.

Brojna publika na Gundulićevoj poljani ispratila je pljeskom večerašnje protagoniste. Predstava Dundo Maroje izvodi se još 13. i 14. srpnja.

U čast Marinu Držiću ovoga ljeta u Dubrovniku će publika moći vidjeti uprizoren gotovo cijeli Držićev opus. Među tim djelima su lutkarski "Plakir" u izvedbi zagrebačkog Kazališta lutaka. Potom slijede tri predstave "Skupa", četiri predstave "Dunda Maroja", uz večerašnju zagrebačku adaptiranu za kultni prostor Gundulićeve poljane publika će vidjeti po jednu mađarsku, makedonsku i varaždinsku izvedbu tog najpoznatijeg Držićeva djela. Pastirska igra "Tirena" bit će ukomponirana u okvir Zoranićevih "Planina" u izvedbi ansambla Dubrovačkih ljetnih igara i Zagrebačkog Kazališta mladih u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba.

Premijerno će se prikazati i djelo "Darsa-farsa" suvremenog hrvatskog dramatičara Matka Sršena, djelo pisano Držićevim jezikom a kako se ističe u programskoj knjižici Igara to djelo otvara neočekivanu i duhovitu vizuru na intrigantnu priču o Držiću - urotniku.

Svim ovim izvedbama zajedničko je da u Držićevom gradu u otvorenom teatru Igara tako bliskom duhu njegova djela publika još jednom doživi velikoga komediografa kao svog suvremenika i nezaobilaznu vrijednost naše kulture i kazališta, ističe se u programskoj knjižici ovogodišnje manifestacije 59. Dubrovačkih ljetnih igara.

13.07.2008. 23:54:15
Novi komentar
nužno
nužno