« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina

Eko vozila predstavljena Zagrepčanima

Greenergo napravio puno za podizanje svijesti o ekološkim vozilima

Fotografija vijesti
Više o

Greenergo

,

eko vozila

,

zagreb-info

Prolaskom ekoloških vozila kroz grad i izlaganjem pred Tehničkim muzejom jučer je završen GREENERGO - 1. međunarodni skup ekoloških vozila u Zagrebu. U dva dana trajanja posjetitelji skupa mogli su se upoznati s nizom ekoloških vozila, većinom primjerima samogradnje, poslušati zanimljiva predavanja nekolicine stručnjaka, no i dobro se zabaviti uz nastupe grupa "Samba ispod volte" i "Naš mali Afro Bend".

Svoje mjesto na Trgu bana Josipa Jelačića ove godine je pronašlo ukupno sedam automobila na alternativne pogone. Električna peglica, trabant, dvije Lada Nive na propan-butan i Fiat Punto na metan, Honda Civic Hybrid te Corsa na bio dizel, zajedno sa svojim ponosnim vlasnicima privlačili su pažnju posjetitelja skupa, kao i slučajnih prolaznika. Uz eko automobile, GREENERGO skup je predstavio i električni bicikl, skuter, Segway te vozilo na tri kotača s elektro pogonom - „Pedalu".

Program skupa se nastavio u Europskom domu nizom predavanja i izlaganja. "Probudite se!" bila je poruka svjetski priznatog hrvatskog fizičara i savjetnika za energetiku pri administraciji američkog predsjednika Obame dr. Davora Pavune koji se okupljenima obratio putem video snimke, nakon čega su govorničko mjesto zauzeli  Igor Jurić, dizajner prvog moguće serijski proizvedenog električnog automobila u Hrvatskoj zagrebačke tvrtke DOK-ING te Mathias Koechl,  austrijski ekspert za električne automobile. Jurić je predstavio razvojni put te prijedlog dizajna DOK-ING-ovog električnog automobila, dok je Koechl govorio o karakteristikama i prednostima električnih vozila.

Međunarodni skup ekoloških vozila održan je po prvi put 25. i 26. svibnja 2009. godine u Zagrebu, u organizaciji Udruge GREENERGO, a pod počasnim pokroviteljstvom Milana Bandića, gradonačelnika grada Zagreba.

Prva godina održavanja opravdala je početna očekivanja - skup je okupio goste i sudionike iz Hrvatske i Europe, približio stanovnicima Hrvatske potrebu uvođenja ekoloških prijevoznih sredstava te predstavio neke proizvođače ekoloških vozila iz zemlje i inozemstva. Sljedeći projekt Greenergo-a bavit će se održivim, ekološkim načinima dobivanja energije.

GO GREEN CROATIA!

________________________

O Udruzi GREENERGO:  GREENERGO je nevladina udruga za razvitak i promicanje ekološki prihvatljivih izvora energije te promicanje korištenja ekoloških vozila.

_______________________

Linkovi:

Službena web stranica GREENERGO :

Facebook GREENERGO:

Facebook GREENERGO - 1. međunarodni skup ekoloških vozila


26.05.2009. 23:11:45
Novi komentar
nužno
nužno