« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

Godišnje se proda milijardu i tristo milijuna mobitela

U svijetu bi se do kraja ove godine moglo prodati 11 posto više mobitela nego prošle godine.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

mobiteli

U prvom ovogodišnjem tromjesečju, po podacima Gartnera, u svijetu je prodano 294,3 milijuna mobilnih telefona, dok se za drugo tromjesečje predviđa da će se ta prodaja kretati od 300 do 305 milijuna komada. Također najavljuju kako bi sveukupna prodaja mobilnih telefona u prvoj polovici ove godine u svijetu mogla dosegnuti više od 600 milijuna komada, a treće tromjesečje bit će još bolje od drugoga.

Iako su neki proizvođači mobitela, poput Motorole i LG-a, najavljivali mogućnost pada prodaje ove godine, iz Gartnera drže da će se ove godine ipak zabilježiti porast, čemu će osim novih proizvoda pogodovati i tradicionalno dobra prodaja krajem godine.

Japanci se zasitili, ali ostatak Azije žudi za tehnologijom 

Prema prognozama Gartnera najviše će se mobilnih telefona do kraja ove godine prodati u regiji Azije i Pacifika, oko 470 milijuna ili 18 posto više nego lani.

Slijedi Zapadna Europa, gdje bi ta prodaja mogla dosegnuti 188 milijuna komada ili 1,5 posto manje nego lani, dok bi Sjeverna Amerika s prognoziranih 186 milijuna prodanih mobitela bila u plusu za nešto malo iznad 5 posto.

U Japanu se očekuje pad prodaje od oko 9 posto u odnosu na 2007. ili oko 48 milijuna prodanih mobilnih telefona.

06.08.2008. 13:00:16
Novi komentar
nužno
nužno