« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina
Što jesti u Austriji

Guten appetit!

Opsjednuti nogometom? Da, ali u Beču obavezno popijte kavu, probajte kasnudeln - jastučiće od tijesta punjenih sirom i začinjenih mentom, ili varivo od ječma i graha, te reindling, okrugli kolač od dizanog tijesta s orasima, medom i cimetom. I..., a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Euro 2008.

,

navijači

,

hrana

Pivo? Naravno. U središtu Beča za navijače je postavljeno gotovo stotinu štandova s raznim sokovima i nezaobilaznim pivom, ali i jelima koja ćete rado pojesti ‘s nogu’. Uostalom, kada vlada navijačka euforija, želudac ne reagira uobičajeno, pa glad i ne osjećamo. Dobro, gotovo da i ne osjećamo. Domaćini su se potrudili i na štandovima središnjeg trga ponudili nebrojeno malih austrijskih i fast-food jela kao što su domaći Leberkässemmel, Wurstel i Krautfleisch, zatim chili con carne, pileća krila, lángos i kebab te rado viđene hamburgere, pizzu i hot-dogove.

Osim toga, EURO 2008. i nije razlog da ne iskušate neke od dobrih austrijskih specijaliteta kao što su Kasnudelna - jastučića od tijesta punjenih sirom i začinjenih mentom, varivo od ječma i graha, Klachlsuppe - varivo od svinjskih nožica ili repova te povrća, Schlickkrapfen - jastučiće punjene mesom koji se služe u mesnoj juhi, Frigga - omlet s dimljenom slaninom i sirom, te Reindling, okrugli kolač od dizanog tijesta s orasima, medom i cimetom. I nemojte ostati samo na pivu. Probajte most koji Austrijanci piju čist ili s mineralnom vodom, ili neku od lokalnih rakija kao aperitiv, prije, primjerice, domaćih rezanaca punjenih svježim kravljim sirom i začinjenih, koji se poslužuju uz vreli krumpir posut zlatnožutim maslacem. Taj se specijalitet zove Kärntner Käsnudel. Volite li svinjetinu, odaberite Schweinsbraten ili posegnite za nekim od ukusnih gulaša koji će vas podsjetiti na naše, domaće. I da ne zaboravimo, tu je i desert. Obavezno probajte palačinke, poput Kaiserschmarren - ‘vladarevu palačinku’ - ili uobičajene austrijske palačinke, a ako ste spremni za malo veći zalogaj, naručite koruške Kletzn Nudln, tjesteninu punjenu suhim kruškama i posluženu s vrelim maslacem.

I da ne zaboravimo, popravite nam prosjek. Prema austrijskoj agenciji APA, hrvatski su navijači prvog dana EURA u Beču popili trideset tisuća litara piva i pojeli 15 tisuća sendviča, a ti su podaci prikupljeni samo sa štandova u bečkoj fan zoni. Ista agencija napravila je i mini istraživanje koje je pokazalo da nam se najviše sviđaju sendviči sa sirom jer smo, navodno, pojeli čak 852 kilograma sira. Ako ste u Beču, obvezno popijte aromatičnu, mirisnu kavu, jer doći u Beč, a ne popiti kavu jednako je kao da dođete na more i ne zaplivate. A u Klagenfurtu, čija je gastronomska ponuda nešto lošija od bečke, zavirite u neki od talijanskih restorana s mediteranskom hranom ili sjednite za stol nekog grčkog restorana. Ovisno o tome koliko želite potrošiti - od pet eura pa nadalje - svaka opcija je moguća. 

Piše: Piše: Barbara Govorčin
17.06.2008. 01:16:15
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  sue1
  18.06.2008. 08:19
  "poput Kaiserschmarren - ‘vladarevu palačinku’"
  Draga Barbara, Kaiserschmarn je jelo nazvano po caru Franji - Josipu.
  Tako da si malo nespretno prevela da je to vladareva palačinka.
  Primjerenije je carska.
  LP
Novi komentar
nužno
nužno