« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ŽRTVE MALOG DJEČAKA

Hirošima obilježila tužnu godišnjicu

Poziv na potpunu zabranu nukearnog oružja na mjestu stravične eksplozije

Golubovi mira na mjestu eksplozije
Golubovi mira na mjestu eksplozije (GETTY IMAGES)
Više o

Hirošima

,

atomska bomba

,

godišnjica napada

Na mjestu gdje je pred 63 godine eksplodirala atomska bomba bačena iz američkog bombardera „Enola Gay“ okupilo se oko 45.000 ljudi iz cijelog svijeta kako bi odali počast nevinim žrtvama.

U napadu je odmah poginulo oko 140 tisuća ljudi, a još gotovo toliko umrlo je slijedećih godina od posljedica zračenja, čiji se učinci mogu osjetiti još i danas. Gradonačelnik Tadatoshi Akiba okupljene je podsjetio na rezoluciju koju je Japan prošle godine podnio Ujedinjenim narodima u kojoj se traži ukidanje atomskog oružja. 170 zemalja složilo se s rezolucijom, no tri su se usprotivile, a među njima je i SAD.

Japan se nada da bi novi predsjednik SAD mogao podržati rezoluciju, no to će vjerojatno ostati samo nada, čak i ako Barrack Obama bude izabran. Naime, posljednja glasanja koja je Obama obavio u Senatu ukazuju na promjenu stava o oružju koje je zastupao početkom kampanje za demokratskog kandidata za predsjednika SAD.

Za tri dana slijedi još jedna tužna ceremonija, obilježavanje iste godišnjice u Nagasakiju, što je slomilo Japan koji je šest dana nakon toga potpisao kapitulaciju svojih snaga u Drugom svjetskom ratu. (METRO)

06.08.2008. 08:44:23
Novi komentar
nužno
nužno