« TJEDNI PREGLED
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
13. lipnja - 19. lipnja 2008.

Hrvate će Euro koštati preko 200 milijuna kuna

Rijetki u državi zamaraju se poskupljenjima, a naveliko se troši i putuje u Austriju

Vlak je najjeftinije i omiljeno prijevozno sredstvo ‘kockastim’ navijačima
Vlak je najjeftinije i omiljeno prijevozno sredstvo ‘kockastim’ navijačima (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

Euro 2008.

,

navijači

,

potrošnja

,

poskupljenja

Čini se da svjetska kriza izazvana drastičnim poskupljenjem nafte ne utječe previše na Hrvate, bar kad je riječ o nogometu, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Završen je prvi krug natjecanja na Europskom nogometnom prvenstvu, a Hrvati su tek počeli ludovati.

Fantastične prezentacije naših nogometaša u Austriji i maksimalan učinak nakon tri utakmice zaludili su naciju. Odlazak u Beč na četvrtfinalnu utakmicu više nije stvar prestiža rezerviran samo za bogate, to je normalna stvar za koju je običan ‘vatreni’ navijač spreman izdvojiti nekoliko stotina eura.

‘Lude’ cijene, ali bez karata

Osjetile su to i turističke agencije, pa su izvjesile ‘lude’ cijene aranžmana u austrijskoj prijestolnici, ali i za izlete koji ne uključuju kartu za utakmicu. Tako je cijena leta na dan utakmice iz Zagreba do Beča i natrag 3560 kuna, trodnevni aranžman koji uključuje prijevoz autobusom i noćenje s doručkom u hotelu s dvije ili tri zvjezdice od 2300 do 3800 kuna. Ipak, hrvatskog navijača ništa ne može zaustaviti u naumu da bude svjedokom povijesnog četvrtfinala. Najbolji pokazatelji su gotovo rasprodani aranžmani, mjesta u vlakovima i autobusima odavno nema, a kartu, koja na crnom tržištu doseže cijenu od 500 eura, tek treba nabavititi. 

One koji su se odlučili za vlastiti prijevoz, ta avantura će koštati minimalno 150 eura. Interesantno je da Hrvati ne štede ni u Beču. Opasno ugrožavaju Nijemce po količini ispijenog piva koje u navijačkoj zoni košta pet eura, voda tri, a kava 2,5. Cijena najjeftinijeg brzog obroka je 10 eura. Prema procjenama turističkih agencija, hrvatski navijači dnevno u Austriji troše oko 150 eura (bez noćenja) i do sada su podno Alpa ostavili 200 milijuna kuna. A slijedi četvrtfinale, pa polufinale... Stoga ne čudi procjena da će ukupna potrošnja na Euru dosegnuti cifru od milijardu i pol eura. No, ne troše samo oni koji podržavaju reprezentaciju u inozemstvu. U modi su ponovno kockaste majice, haljine, marame, topići.

Nogometaši pomogli u zaradi

Apsolutni hit su zastavice na automobilima. Gotovo da nema vozača koji na svom limenom ljubimcu nije istakao barem jednu zastavicu.

- Iznenađen sam prodajom zastavica. Mnogo putujem vani, a ideju sam preuzeo od Nijemaca gdje je to tradicija. Predosjećao sam da bi Euro mogao biti pravi trenutak za takvu investiciju. Riskirao sam kupnjom veće količine zastavica, ali na kraju se isplatilo. I to sve zaslugom naših nogometaša. Više sam nego zadovoljan ostvarenim - rekao je direktor Mirnovec pirotehnike Franjo Koletić uz opasku da su mu neke dnevne novine poklanjanjem zastavica umanjile prihod.

Troši se i u Hrvatskoj. U svim gradovima na glavnim trgovima organizirano je gledanje utakmica hrvatske reprezentacije. Pri tome se ne štedi na ispijanju piva uz koje najbolje idu pivske kobasice. Za potpuni navijaački štih potrebni su navijački rekviziti, boje za lice...

Piše: Piše: Ato Kwamina Markin
23.06.2008. 02:54:06
Novi komentar
nužno
nužno