« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
Kakva kriza?

Hrvati će na skijanje potrošiti 100 milijuna eura

Hrvati će i ove zime potrošiti najmanje 20 milijuna eura više na troškove skijanja nego većina Europljana, i to zbog kalendara školskih praznika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

skijanje

,

Hrvatska

,

kriza

,

novac

,

troškovi

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, u Hrvatskoj je najtraženiji skijaški tjedan od 2. do 9. siječnja, kada većina obitelji sa školskom djecom odlazi na zimovanje, a upravo tada u svim su smještajnim objektima Italije, Slovenije, Francuske i Austrije, kamo najčešće odlaze, cijene za 30 posto više nego u tjednu poslije!

Budući da se procjenjuje da samo u tom tjednu oko sto tisuća hrvatskih skijaša odlazi na snijeg jer su vezani slobodnim terminima djece uz školske praznike, isti odmor platit će u tom tjednu 20 milijuna eura više nego što bi to platili u tjednu od 9. do 16. siječnja.

Tako će Hrvati i ove godine svojom potrošnjom značajno pomoći turističkom gospodarstvu susjednih nam turističkih zemalja, dolazeći u njihova skijališta u samoj špici i po najvišim cijenama.

U "Ban Toursu" prodaja zimovanja ove godine ide gotovo jednako kao i lani, ali upozoravaju da mi zbog termina školskih praznika plaćamo najskuplji skijaški tjedan u Europi.

"Godinama upozoravamo da se to promijeni, jer upravo nakon 9. siječnja počinje razdoblje jeftinijih turističkih aranžmana na europskim skijalištima, a u Hrvatskoj 11. siječnja počinje nastava u školama", upozorava Željko Marković iz "Ban Toursa", napominjući da je u hotelima više kategorije razlika u cijenama i veća od 30 posto.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) također traži od resornoga Ministarstva turizma da pokuša utjecati na kalendar školskih praznika radi putovanja učenika. I dok su uspjeli već za ovu godinu dogovoriti da se maturalna putovanja smiju organizirati u svibnju i rujnu, kad su cijene smještaja niže, za skijaške "kalendare" još nema pomaka.

"Imamo informaciju da u Ministarstvu prosvjete postoje naznake da bi se i zimski školski praznici prilagodili cjenovnim tarifama na skijalištima za školsku godinu 2010./2011.", kaže Boris Žgomba, predsjednik UHPA-e.

Procjenjuje da se će od ovoga vikenda pa do kraja skijaške sezone u ožujku na snježnim padinama i ledenjacima Europe biti ukupno oko 150 tisuća naših sugrađana, a kako znatan broj njih odlazi više puta tijekom zime na produženi skijaški vikend, u statistikama zemalja zimskog turizma na popisu ih bude i do 200 tisuća.

Budući da će morati izdvojiti najmanje 500 eura za tjedni boravak na snijegu, dolazi se do brojke od najmanje sto milijuna eura, koliko će potrošiti za snježne radosti.

01.12.2009. 13:40:44
Novi komentar
nužno
nužno