« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
DSHV

Hrvati u Srbiji zadovoljni novim vojvođanskim statutom

Kad se počne primjenjivati novi statut, hrvatski će jezik i službeno postati jedan od službenih jezika u Vojvodini

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

statut Vojvodina

,

DSHV

,

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

,

Srbija

,

Dujo Runje

,

Sandor Egeresi

Predstavnik hrvatske manjine u srbijanskome parlamentu Dujo Runje glasovao je za novi statut Vojvodine jer će zbog prijenosa određenih ovlasti s državne na vojvođansku vlast nacionalne manjine lakše i brže ostvarivati prava na izobrazbu, informiranje i službenu uporabu materinskog jezika, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare Runje, koji je i potpredsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

U srbijanskoj skupštini u ponedjeljak je prihvaćen novi temeljni dokument kojim se definira položaj Vojvodine u Srbiji i nove ovlasti koje će ta pokrajina preuzeti od državne administracije.

Po njemu, vojvođanska vlast moći će zaključivati međuregionalne ugovore, osnovati razvojnu banku, osnivati predstavništva u inozemstvu, donositi odluke o poljoprivredi, izobrazbi, gospodarstvu i zdravstvu.

Kad se počne primjenjivati novi statut, hrvatski će jezik i službeno postati jedan od službenih jezika u Vojvodini, a prijenosom ovlasti iz Beograda u Novi Sad brže će se i učinkovitije rješavati otvorena pitanja u školovanju na hrvatskom jeziku, rekao je Runje.

Nakon prihvaćanja u srbijanskom parlamentu, statut bi na sjednici 14. prosinca trebao potvrditi i vojvođanski parlament.

"Ovim su na dobitku i Srbija i Vojvodina. Statut predstavlja političku prekretnicu glede budućnosti - a to je pitanje racionalne unutarnje organizacije Srbije", rekao je predsjednik vojvođanskog parlamenta Sandor Egeresi i dodao kako je statut Vojvodine "pokazatelj europskih potencijala Srbije i potencijala unutarnjih reforma".

"Vojvodina doista postaje regija u europskoj Srbiji", istaknuo je Egeresi.

Dugo očekivana suglasnost Beograda s vojvođanskim statutom nije praćena nikakvim izgredima u toj pokrajini ni oštrijim oporbenim istupima premda je bilo takvih najava.

Proces dobivanja većeg stupnja autonomije Vojvodine traje dulje od godinu dana. Iako su zastupnici u vojvođanskom parlamentu dokument prihvatili još u rujnu 2008., usklađivanje beogradskih stranaka trajalo je do početka studenoga ove godine, kada je zaključeno da statut mora doživjeti promjene kako bi bio prihvatljiv političkim predstavnicima u ostatku Srbije.

Zato je vojvođanski parlament početkom studenoga morao prihvatiti usklađivanje statuta s prijedlogom zakona o utvrđivanju ovlasti te pokrajine.

Nakon te procedure, statut je 30. studenoga dobio suglasnost srbijanskoga parlamenta glasovima vladajuće većine u kojoj su i pripadnici nacionalnih manjina. (hina/metro-portal)

01.12.2009. 20:23:56
Novi komentar
nužno
nužno