« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci

IAEA prihvatila sporazum o nadzoru indijskog nuklearnog programa

Nadzor 14 od 22 indijska reaktora

Predsjednik otvara sastanak vijeća guvernera IAEA
Predsjednik otvara sastanak vijeća guvernera IAEA (AFP)
Više o

IAEA

,

nuklearna energija

,

indijski nuklearni program

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prihvatilo je u petak plan inspekcija indijskih civilnih nuklearnih postrojenja, što je ključni korak prema finalizaciji američko-indijskog sporazuma o nuklearnoj suradnji, kazali su diplomati.

Taj bi sporazum otvorio Indiji svjetsko tržište nuklearnih materijala i tehnologije za civilnu uporabu ali je istovremeno kontroverzan jer Indija, koja ima nuklearno oružje, nikada nije pristupila Sporazumu o zabrani širenja nuklearnog oružja.

Inspektori IAEA trebaju, između ostaloga, osigurati da ni jedan materijal iz indijskih civilnih postrojenja ne dospije u vojni program, koji ostaje izvan međunarodne kontrole.

Nadzor se odnosi na 14 od 22 reaktora, koji već postoje u Indiji ili se grade.

Indija sada još treba zatražiti od 45 zemalja opskrbljivača nuklearnom tehnologijom koje se sastaju 21. kolovoza u Beču da razmotre sporazum sa SAD-om, a potom i zeleno svjetlo američkog Kongresa.

Međutim, ta skupina 45 zemalja zabranjuje poslove u vezi nuklearne tehnologije sa zemljama koje nisu članice Sporazuma o neširenju.

Otkad je Indija 1974. testirala prvu nuklearnu bombu, SAD i druge države su s njom bojkotirale nuklearnu suradnju.

Poslije novih indijskih testova 1998., bojkotu se pridružio niz drugih zemalja, pa je Indija bila potpuno isključena s nuklearnog tržišta. (HINA)

01.08.2008. 19:23:41
Novi komentar
nužno
nužno