« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
mutni poslovi

IGH i Jure Radić pod istragom u BiH

U susjednoj državi smatraju da se ovdje radi o sprezi hrvatskih moćnika i tvrtke IGH Jure Radića koji su kupovali jeftinu zemlju uz budući autoput kako bi je kasnije masno naplatili

(Davor Pongračić/CROPIX )
Više o

IGH

,

Jure Radić

,

Bakir Tanović

,

koridor 5c

,

Božo Ljubić

Bakir Tanović, predsjednik Pomorskog društva BiH, izjavio je za bosanskohercegovačke medije da tužiteljstvo BiH void istragu zbog potpistivanja dokumenata za izradu projekta koridora 5C.

Kaže da su prije dva mjeseca istražni organi od njega i drugih članova Pomorskog društva uzeli izjave na osnovu krivične prijave, a koja je podnesena protiv bivšeg ministra prometa i komunikacija, Bože Ljubića, lidera HDZ-a 1990. godine.

Ljubić je u Zagrebu 17. lipnja 2007. godine potpisao protokol s Institutom za građevinarstvo Hrvatske o spajanju autoceste u mjestu Bijača kao najjužnijoj točki koridora 5C. No, taj čin nije odobrio Parlament BiH ili bilo koje drugo nadležno tijelo.

Projekt ima vrijednost od 30 milijuna KM, i to bez prostornog plana i drugih dokumenata.

U susjednoj državi smatraju da se radi o sprezi hrvatskih moćnika i tvrtke IGH Jure Radića. Pojedinci su tako kupovali zemlju u zapadnoj Hercegovini po 30 feninga, pretvarali je u poljoprivredno zemljište, da bi ga kasnije mogli pretvoriti u građevinsko i za njega naplatiti 100 puta višu cijenu.

Predmet istrage jesu IGH i njen predsjednik Jure Radić kao i bivši državni ministar prometa i komunikacija Božo Ljubić, inače lider HDZ-a 1990. Ljubić je pak izjavio kako je protokol potpisao na osnovu važećih dokumenata Parlamenta BiH.

Smatra se da je pokretanje istrage jedan od razloga zašto su hrvatski ministri u Federalnoj vladi odlučili bojkotirati rad izvršne vlasti. Naime, hrvatski ministry su, nakon što su nadglasani oko nacrta dokumenta kojim se predviđa promjena trase autoceste na koridoru Vc na području Hercegovine, najavili kako neće više sudjelovati u radu vlade Federacije BiH.

Radi se upravo o trasi kojom je, prema projektu kojeg su zacrtali IGH i bivši državni ministar prometa Božo Ljubić, trebala proći autocesta.

IGH je iznenađen optužbama koje odlučno odbacuje.

01.09.2009. 11:17:45
Novi komentar
nužno
nužno