« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
dobrodošao u pariz

Irački novinar "cipelaš" i sam gađan cipelom

Al-Zaidi je izbjegao cipelu nakon čega je uslijedilo naguravanje između njegova brata i napadača

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Muntazer al-Zaidi

,

cipela Bush

,

novinar cipela

Irački novinar Muntazer al-Zaidi, koji je u svijetu postao poznat, a dijelom i slavljen kao junak jer je cipelom napao bivšeg američkog predsjednika Gerogea W. Busha kao krivca za krvav rat u Iraku, i sam je pretrpio takav napad u utorak za posjeta Parizu.

Na konferenciji za novinare jedan muškarac, koji se predstavio kao Arapin, kratkom je izjavom optužio al-Zaidija da je pristaša diktature i gađao ga cipelom uz povik "evo jedne cipele za tebe".

Al-Zaidi je izbjegao cipelu, a slijedilo je kratko naguravanje između njegova brata i napadača, muškarca koji je bio izveden iz dvorane. "Kada sam ja pribjegao toj metodi, tim sam načinom izrazio neslaganje s okupacijom. Nisam je koristio kako bih napao sunarodnjaka", rekao je al-Zaidi.

Uz povik "Ovo ti je oproštajni poljubac, pseto", irački novinar gađao je cipelama bivšeg američkog predsjednika 14. prosinca 2008., kada je Bush bio u oproštajnom posjetu Bagdadu. Irački sud osudio ga je na godinu zatvora zbog "napada na šefa države u službenom posjetu" zemlji, a nakon odslužene devetomjesečne kazne pušten je zbog dobra vladanja.

Al-Zaidija u arpaskom svijetu slave kao junaka protiv zapadne dominacije, no po izlasku iz zatvora on je izbjegao u Libanon strahujući za svoju sigurnost. U Švicarskoj je novinar osnovao humanitarnu zakladu za pomoć Iračanima, poglavito siročad i udovice te vjeruje da će se vratiti u Irak.(hina/metro-portal)

01.12.2009. 18:17:51
Novi komentar
nužno
nužno