« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
make love, not uranium

Iran će pregovarati o nuklearnom programu

Glavni iranski pregovarač Said Džalili izjavljuje kako je Iran spreman na pregovore o nuklearnom pitanju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Iran

,

nuklearni program

,

iranski nuklearni program

,

Said Džalili

"Iran je pripremio dorađeni nuklearni prijedlog i spreman je nastaviti pregovore sa svjetskim silama", citirala je Džalilija satelitska TV postaja Al-Alam.

Američki predsjednik Barack Obama dao je Iranu rok da u tijeku ovog mjeseca prihvati ponudu šest zemalja za pregovore o trgovinskim povlasticama u zamjenu za obustavu obogaćivanja urana ili će se suočiti sa snažnijim sankcijama.

Njemačka je u ponedjeljak objavila kako će ugostiti sastanak na visokoj razini predstavnika SAD-a, Kine, Francuske, Velike Britanije i Rusije o prijepornom iranskom nuklearnom programu, a kancelarka Angela Merkel izjavila je kako bi Teheran morao shvatiti koliko je "ozbiljan" rujanski rok koji je Iranu za nastavak pregovora odredio Obama.

Iran je dosad stalno odbijao zahtjeve za prekid obogaćivanja urana, tvrdeći da to radi u mirovne svrhe, a ne za izradu atomskog oružja, u što sumnja Zapad te je bio spreman na "konstruktvne" razgovore samo u tim okvirima. Zato tek treba vidjeti je li novi prijedlog Teherana sadržajno išta drukčiji od dosadašnjih, neprihvatljivih međunarodnoj zajednici.

Izvor: Hina

01.09.2009. 17:04:44
Novi komentar
nužno
nužno