« Žene
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
DOBRO PITANJE...

Je li pametno dozvoliti djetetu da spava u našem krevetu?

Pitanje bi li roditelj trebao dozvoliti djetetu da spava s njime u krevetu još je uvijek kontroverzna tema.

Bi li roditelj trebao spavati u istom krevetu s djetetom?
Bi li roditelj trebao spavati u istom krevetu s djetetom? (Pixabay)
Više o

djeca

,

novorođenčad

,

spavanje

,

roditelji

Bi li spavanje u istom krevetu s novorođenčetom moglo povećati broj smrtnih slučaja djece koja su stradala gušenjem? Hoće li dijete zbog toga u budućnosti odbijati spavati samo? Može li to utjecati na njegov psihološki razvoj?

Sve su to brige koje more svakog roditelja, no prema teoriji dr. Yonija Schwaba, ne postoje nikakve negativne psihološke posljedice za dijete zbog dijeljenja kreveta s roditeljem, ako je to ono što i dijete i roditelj žele.

Zapravo, ta bi se odluka skoro mogla proglasiti korisnom.

U časopisu "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine" objavljeno je da spavanje u istom krevetu majci može olakšati dojenje, a djetetu će omogućiti da bolje spava.

No ne postoji puno znanstvenih dokaza o psihološkim prednostima dijeljenja kreveta, a to je zato što zbog etičkih razloga znanstvenici ne mogu izvoditi eksperimente kako bi bilo što dokazali - ne mogu skupinu majci zamoliti da spavaju sa svojom djecom, a drugoj grupi zabraniti da to čine.

Iz tog razloga ne postoji reprezentativni uzorak na koji bi se moglo pozivati, a to je ujedno razlog zašto su pobijeni rezultati istraživanja iz 2016. u kojem je dokazano da spavanje u istom krevetu može kod djeteta razviti anksioznost i depresiju.

Važno je upamtiti da novorođenčad od najranijih dana doživljava promjene u svojoj okolini. Zato se ne može tvrditi da bi nešto poput mjesta spavanja u tolikoj mjeri moglo utjecati na njihov razvoj.

Piše: Andrea Holi
17.11.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno