« Žene
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
HMMM

Je li PMS samo mit?

Neki vjeruju da je PMS samo način da se nosimo sa svakodnevnim stresom.

Je li PMS stvaran?
Je li PMS stvaran? (Arhiva)
Više o

PMS

,

mit

Prije ili kasnije svaka će žena iskusiti čari predmenstrualnog sindroma - kombinaciju različitih i obično neugodnih emocija i tjelesnih neugodnosti poput nadutosti, bolnih dojki i smanjene seksualne želje. Jednu od 20 žena PMS će spriječiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Međutim, psihologinja Robyn Stein DeLucas matra da je PMS mit - ništa drugo doli način da se moderne žene nose s problemima svakodnevnog života. Psihologinja smatra da je fenomen PMS-a nastao kao posljedica izmišljenih informacija kojima su knjige i časopisi godinama ženama ispirale mozak.

"Povjerovali smo u ideju da naša tijela moraju imati nekakvu manu", rekla je. "Prije bih rekla da su žene jednostavno pod pritiskom svakodnevnih obaveza."

Ona vjeruje da su simptomi PMS-a, nadutost, grčevi i osjećaj depresije samo simptomi koji ukazuju na to da je osoba zapravo previše iscrpljena svakodnevnim aktivnostima, pa je PMS način da se ti simptomi opravdaju bez previše ispitivanja.

DeLuca je čak napisala knjigu o svojim saznanjima o toj temi, no ne opovrgava da hormoni ne potiču neugodne simptome, već samo tvrdi da oni nisu toliko strašni da bi spreječavali žene u svakodnevnom normalnom funkcioniranju. Ona tvrdi da se svatko s vremena na vrijeme može tako osjećati.

Drage dame, imate li joj što za poručiti?

Piše: Andrea Holi
17.11.2017. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno