« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
BAR NEŠTO

Jeftiniji plin za kućanstva

Cijena prirodnog plina za kućanstava od srijede, 1. travnja, u prosjeku su niže za 5 do 9 posto, odnosno za prosječnih 20 do 30 lipa po prostornom metru.

Pojeftinio plin za kućanstva
Pojeftinio plin za kućanstva (Arhiva)
Više o

plin

,

cijena plina

Nove cijene za sva 34 lokalna opskrbljivača na hrvatskom tržištu utvrdila je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) 16. ožujka. Naime, odlukom o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za 2015. godinu HERA je utvrdila cijene za sve opskrbljivače u obvezi javne usluge i nove se cijene odnose na razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2015.

Prema toj odluci, cijene po kojoj građani od početka travnja plaćaju potrošeni plin kreću se od 0,2764 kune po kilovatsatu (kWh) do 0,3433 kune po kWh (obje cijene bez PDV-a). Preračunato u prostorne metre i s dodanim PDV-om kućanstva su do sada plin plaćala od 3,52 do 4,31 kunu po kubiku, a od sada će, prema neslužbenim izračunima, plaćati od oko 3,2 kune do 3,97 kuna po kubiku. Dijelu kućanstava njihovi su lokalni distributeri do početka travnja i primjene nižih cijena već očitali plinomjere, a ako nisu ta kućanstva mogu sama očitati plinomjer i dostaviti podatke svom opskrbljivaču.

Samo pojeftinjenje prirodnog plina uslijedilo je nakon dviju odluka Vlade donijetih sredinom ožujka. Tim je odlukama, naime, Vlada utvrdila da je od 1. travnja ove godine do kraja ožujka iduće godine proizvođač plina na području Hrvatske, odnosno Ina dužna prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) po cijeni od 0,1715 kuna po kilovatsatu (bez PDV-a), što je gotovo 7 posto manje od dosadašnjih 0,1842 kune po kWh, a HEP dužan plin prodavati opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 0,2289 kuna po kWh, što je gotovo 12 posto manje od dosadašnjih 0,2595 kuna po kWh.

No, u konačnici je pojefinjenje za kućanstva u postotku niže od toga jer je HERA, uz smanjenje troška nabave plina, opskrbljivačima odobrila povećanje troška opskrbe, a većini i povećanje troška distribucije plina. Uz cijenu koju plaćaju za isporučene količine plina, kućanstva plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja je s početkom travnja porasla za jednu kunu, s 13 kuna (bez PDV-a) na 14 kuna.

01.04.2015. 12:15:00
Novi komentar
nužno
nužno