« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Jezivi klaunovi - loša šala ili ozbiljna opasnost?

Vrijeme je da se ta klaunovska histerija spusti na zemlju - većina klaunova su dobri, razveseljavaju djecu i nasmijavaju ljude, kaže otac jezivog klauna Stephen King

Kakvo je ovo ludilo?
Kakvo je ovo ludilo? (Arhiva)
Više o

jezivi klaunovi

,

Stephen King

Plaše djecu, ali i starije i ne prezaju čak ni od napada nožem na građane. Klaunovi sa zastrašujućim maskama su neki čudan i sporan trend koji se izgleda proširio iz Sjedinjenih Američkih Država i na Europu.

U Njemačkoj je ovoga četvrtka (20.10.) ponovno zabilježen takav jedan slučaj klaunskog napada na građane. Dvojica klaunova su u Gelsenkirchenu napali 33-godišnjeg muškarca i pritom mu nožem ozlijedili ruku, javila je policija pokrajine Sjeverno Porajnje i Vestfalija.

U ponedjeljak (17.10.) je u tom gradu zabilježen još jedan napad takvog "jezivog klauna", kako su ih već prozvali mediji. Jedna 14-godišnja djevojčica je, naime, zadobila ozljede dok je bježala od klauna naoružanog s baseball palicom.

U bavarskom Geiselhöringu su klaunovi u srijedu (19.10.) na jednom autobusnom stajalištu također prepali djecu, nakon čega je bavarska policija upozorila na klaunove s baseball palicama i poručila da postoji opasnost od pojedinaca koji bi mogli imitirati takve "loše šale".

Klaunovi prepadaju i po Sloveniji i Hrvatskoj

U Švedskoj je zabilježen slučaj u kojem je jedan od tih "jezivih klaunova" nožem napao tinejdžera. Policija je javila da je mladić lakše ozlijeđen na ramenu. Mediji špekuliraju o tome radi li se tu doista samo o "lošoj šali" ili je u pitanju ozbiljna prijetnja za sigurnost građana. U Sloveniji je, kako izvještavaju tamošnji mediji, jedan od takvih klaunova prepadao ljude u mjestu Jesenice. Jutarnji list prenosi da su jezivi klaunovi viđeni i u Hrvatskoj. Prema pisanju tog lista je nepoznata maskirana osoba u Osijeku prepala i pratila dječake stare 13 i 14 godina. Navodno su osobe prerušene u klaunove viđene i u Slunju i Bjelovaru.

Poziv Batmanu da "uhvati Jokera"

Te "loše šale" su krenule iz Sjedinjenih Američkih Država. Tamo je taj fenomen već duže vremena poznat pod nazivom "Clown Pranks", u slobodnom prijevodu "klaunovske šale". Već dvije godine nepoznate osobe u SAD-u s jezivim klaunovskim maskama na licu prepadaju ljude na javnim mjestima, najčešće u manjim ulicama ili ispred groblja. Prepadi se često snimaju i te snimke zatim završavaju na Internetu. Neke od tih snimki su tako montirane da podsjećaju na filmove strave i užasa. Nitko dosad nije uspio otkriti o čemu se zapravo radi i tko se ustvari krije iza svega toga

Na Internetu se pojavio i kuriozni poziv "Batmanu" da građane oslobodi straha i uhvati "Jokera", poznatog zlikovca iz stripova i filmova o Batmanu čije lice je našminkano poput jednog klauna, odnosno prikaza džokera na igraćoj karti. Usto su se također pojavile teorije o tome kako bi prepadi klaunova mogli biti propagandna strategija za najavu nove verzije filma "Ono", baziranog na istoimenom romanu Stephena Kinga u kojem je glavni lik "klaun ubojica".

Sam Stephen King je na te teorije nedavno na Twitteru odgovorio: "Vrijeme je da se ta klaunovska histerija spusti na zemlju - većina klaunova su dobri, razveseljavaju djecu i nasmijavaju ljude.". Prema navodima američkih medija, prodaja klaunovskih kostima je porasla za oko 300 posto.

Strah u SAD-u je posebno porastao ovih dana, uoči jednog od većih tamošnjih praznika - Halloweena. Policija u gradu Roselle Park je stoga roditelje čak zamolila da djeci ove godine ne dopuste oblačenje klaunovih kostima za taj praznik. A na strah od klaunova je reagirao lanac poznatih restorana brze hrane - McDonalds koji je iz javnosti povukao svoju maskotu-klauna Ronalda McDonalda.

22.10.2016. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno