« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 18 dana
UČINKOVITO!

Kako spriječiti prehladu i gripu?

Istraživači kažu da meditacija ili umjerena tjelovježba mogu smanjiti šanse da se razbolimo za gotovo 30 posto

Smanjite šanse da dobijete gripu
Smanjite šanse da dobijete gripu (Arhiva)
Više o

gripa

,

sprječavanje

Vježbanje može pomoći da izgubimo težinu, smanjimo stres i poboljšamo zdravlje našeg srca. Ali također može imati još jednu skrivenu korist: sprječavanje prehlade ili gripe.

Istraživači kažu da meditacija ili umjerena tjelovježba mogu smanjiti šanse da se razbolimo za gotovo 30 posto. A odrasli koji su se razboljeli, ali su se bavili bilo kojom aktivnošću, imali su manje ozbiljne simptome, propuštali su manje dana rada i imali manje posjeta liječniku.

Tim sa Sveučilišta Wisconsin u Madisonu kaže kako se nada da će rezultati dovesti do toga da liječnici "prepisuju" jednu od aktivnosti svojim pacijentima, uz cijepljenje protiv gripe.

Za potrebe studije, objavljene u časopisu PLoS One, tim je pregledao gotovo 400 odraslih osoba u dobi između 30 i 69 godina između 2012. i 2016. godine. Bili su podijeljeni u tri skupine: prva je imala osam tjedana vježbanja, druga je bila na osmotjednom tečaju meditacije, a treća nije radila niti jedno od toga.

Osim što su imali manje posjeta liječniku, ljudi iz grupe vježbanja i meditacije, pokazali su poboljšanje kvalitete spavanja, stresa i općeg mentalnog zdravlja.

"Potrebno je više istraživanja o prednostima vježbanja i meditacije, možda u populacijama s većim rizikom ili bolesnijima, gdje ima više koristi za zdravlje. Dok se to ne dogodi, smatramo opravdanim zagovarati meditaciju i vježbanje jer su koristi velike, a rizici minimalni", napisao je glavni autor dr. Bruce Barrett.

07.01.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno