« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca

Karte pune formaldehida

Više o

formaldehid

Tajvanski testovi pokazali su da gotovo polovica uzoraka igraćih karata, a većina je proizvedena u Kini, sadržava visoku razinu formaldehida, objavile su jučer novine.

Testovi na 55 uzoraka igraćih karata pokazali su da je njih 26 sadržavalo formaldehid, od 122,7 čestica na milijun (ppm) do 1691 ppm, što je znatno više od tajvanskoga ograničenja od 75 ppm, objavio je The Taipei Times na temelju podataka koje je objavila udruge potrošača. Od 26 problematičnih uzoraka njih 16, što je 61 posto, uvezeno je iz Kine.

Kineske karte Motor Brand imale su najvišu razinu formaldehida, pišu novine. Potrošačka udruga objavila je da je formaldehid pronađen u tinti i ljepilu upotrebljenome za tiskanje. Niske razine formaldehida mogu izazvati iritaciju kože, a visoke razine i rak.

Potrošačka udruga upozorava potrošače da se ne služe kartama koje snažno mirišu na kemikalije. Odrasli bi nakon igranja morali obavezno oprati ruke, a roditelji bi svakako morali paziti da djeca ne stavljaju karte u usta i da ih ne grizu.                

Piše: HINA
05.02.2008. 23:56:50
Novi komentar
nužno
nužno