« Glazba
objavljeno prije 11 godina

Klasični glazbenici prije nastupa uzimaju ‘doping’

Kako bi prevladali tremu, glazbenici najčešće piju tablete ili alkohol

Violinist Nigel Kennedy rekao je kako su kokain i marihuana popularni među njegovim kolegama
Violinist Nigel Kennedy rekao je kako su kokain i marihuana popularni među njegovim kolegama
Više o

doping

,

alkohol

,

glazbenici

,

klasični glazbenici

,

droga

,

marihuana

,

kokain

,

Helmut Möller

,

Klaus Wallendorf

,

Nigel Kennedy

Doping nije rezerviran samo za bicikliste koji pokušavaju osvojiti Tour de France, ili za plivače koji žele olimpijsko zlato, nego i za glazbenike u frakovima koji izvode djela Brahmsa i Liszta na nekom od najpoznatijih svjetskih pozornica.

- Od 25 do 30 posto glazbenika redovito uzima tablete ili alkohol kako bi pobijedili tremu pred nastup - rekao je Helmut Möller, ravnatelj berlinskog Instituta za glazbeno zdravlje Kurt Singer.

Gotovo paralizirani zbog straha od nastupa, brojni glazbenici, a profesor Moller nije mislio na Amy Winehouse, uzimaju beta-blokere, lijekove koji se prepisuju za probleme sa srcem. Uzimanje tih sredstava među klasičnim glazbenicima nije ništa novo. Već desetljećima glazbenici koriste različite metode opuštanja, ali o tome se uglavnom šutjelo. Za razliku od lijekova koje uzimaju sportaši, glazbenici ih ne uzimaju kako bi varali ili pobijedili, nego kako bi manje griješili uslijed nervoze ili dekoncentracije. Klupko se počelo odmotavati kada je kornist Berlinske filharmonije priznao u dokumentarcu kako obavezno pije prije nastupa.

Prava istinaVeć desetljećima glazbenici koriste različite metode opuštanja, ali o tome se uglavnom šutjelo. Za razliku od lijekova koje uzimaju sportaši, glazbenici ih ne uzimaju kako bi varali ili pobijedili, nego da bi manje griješili uslijed nervoze ili dekoncentracije. Klupko se počelo odmotavati kada je kornist Berlinske filharmonije priznao u dokumentarcu kako obavezno prije nastupa nešto popije.

- Uzmete nešto za smirenje ili popijete pivo. Ja sam preferirao pivo. Zatim popijete dva piva i odmah se sve čini lakšim - rekao je Klaus Wallendorf, kojeg je mentor savjetovao da prije nastupa popije nešto za smirenje. Priznanje je dovelo do velike debate u njemačkom glazbenom svijetu. Ostali kornisti također su priznali kako imaju problem s pićem. Tenor Roland Wagenführer izjavio je kako se ozbiljno zabrinuo zbog velike uporabe lijekova i droge kod opernih pjevača. Čak je i čuveni britanski violinist Nigel Kennedy nedavno izjavio kako su kokain i marihuana popularni među njegovim kolegama, jednako kao i u ostalim krugovima. Njegov je glavni prigovor bio to da droga vodi do polumrtve izvedbe.
Claudia Spahn, profesorica na Freiburškom sveučilištu, rekla je kako postoji crno tržište za kupnju beta-blokera.

- Glazbenik pokraj vas može znati nekoga od koga možete nabaviti lijek - rekla je Spahn. Briljantni glazbenici poput čelista Pabla Casalsa, pijanista Arthura Rubinsteina i Glenna Goulda te baritona Dietricha Fischera-Dieskaua, imali su veliku tremu uoči nastupa, a njihovi suvremenici se sjećaju kako su uvijek mirisali na ekstrakt naranče, za koji se vjerovalo da smiruje živce.

Piše: Piše: Livia Čveljo
05.06.2008. 06:20:09
Novi komentar
nužno
nužno