« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
Geoinženjering

Klimatski inženjering može uzrokovati katastrofu

Znanstvenici rade punom parom na projektima koji bi trebali ublažiti utjecaj globalnog zatopljenja, no većina njih štetna je na duge staze

Fotografija vijesti
Više o

geoinžernjering

,

globalno zatopljenje

,

royal society

Reflektiranje sunčevih zraka ili reduciranje ugljičnog dioksida iz zraka možda su jedini način da se zemlja spasi od globalnog zatopljenja, tvrdi grupa vodećih znanstvenika. Ali kažu da bi ti planovi mogli imati vlastite katastrofalne posljedice, poput remećenja rasporeda kiša, i trebali bi se primijenjivati samo kao posljednje rješenje za smanjene stakleničkih plinova.

The Royal Society, društvo od 1400 istaknutih svjetskih znanstvenika, izdalo je jučer ozvještaj o izvedivosti i potencijalnim opasnostima tehnologija za rashlađivanje zemlje, poznate kao geoinženjering. Neke od ideja uključuju umjetno drveće koje bi absorbiralo ugljični dioksid iz zraka te umjetne vulkane koji bi raspršivali čestice sulfata nekoliko kilometara iznad zemlje. Najnevjerojatnije rješenje  bilo bi postaviti milijarde malenih zrcala u svemir koji bi se ponašali kao štitovi od sunca.

Neusporedivo jeftinije bilo bi izgraditi 1.500 brodova koji bi upijali morsku vodu i raspršivali ju kroz visoke dimnjake te tako stvarali oblake koji bi reflektirali sunčeve zrake. Bilo kako bilo, u izvješću stoji da bi i ti oblaci mogli poremetiti raspored kiša i rezultirati masovnom glađu u zemljama koje ovise o monsunima.

Vijeće od dvanaest znanstvenika, koji su ujedno i autori izvješća, zaključilo je da su svi ovi pristupi teoretski mogući, i da, usprkos potencijalnim nuspojavama, trebaju biti detaljno proučeni.

Zatražili su 100 milijuna funti za godišnje globalno istraživanje proučavanja geoinženjetinga i dodali da bi Velika Britanija trebala doprinijeti istome s 10 milijuna godišnje, što je deset puta više nego se sada ulaže u takve projekte.

Profesor John Shepherd, predsjednik vijeća, rekao je :"Neugodna je istina ta da ako uskoro  ne uspijemo velikim dijelom smanjiti udio emisije ugljičnog dioksida, postat ćemo dio neugodne i izazovne klimatske budućnosti, i geoinženjering bit će naša jedina opcija ograničenja daljnjeg rasta temperature".

„Naše istraživanje pokazalo je da neke tehnike geonženjeringa mogu imati ozbiljan, nenamjeran i štetan utjecaj na mnoge ljude i ekosustave - i svejedno još uvijek ne uspijevamo ostvariti jedinu alternativu. Geoinženjering i njegove posljedice su cijena koju moramo platiti zbog neuspjeha da se borimo protiv klimatskih promjena".

Također je dodao da je bolje započeti temeljito ispitivanje sada nego čekati nagle klimatske promjene kada svijet ne bude više imao vremena testirati razna rješenja prije primjene istih.

U izvještaju stoji da bi neko od međunarodnih tijela, vjerojatno UN, trebalo nadgledati geoinženjering jer bi takvi projekti imali utjecaj iznad nacionalnih granica.

Profesor John Beddington, vladin glavni znanstveni savjetnik, uvažio je izvješće te rekao: „Ovo je samo dio ogromnog globalnog problema." Dodao je da je „prerano reći" hoće li išta od ovoga biti odobreno.

02.09.2009. 16:20:18
Novi komentar
nužno
nužno