« Knjiga
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
2. 9. 2009.

Knjiga dana - Milovan Đilas: Vlast i pobuna

Od pobjedničke svemoći do puta u tamnicu

Više o

knjiga dana

,

Milovan Đilas

Ova je knjiga prvo Đilasovo djelo poslije 1954. godine koje se objavljuje u Hrvatskoj. Autorovu tekstu pridodana je opširna Kronologiju života i rada Milovana Đilasa (1911-1995) koju je napisao njegov sin Aleksa Đilas i pismo što ga je Milovan Đilas po izlasku iz zatvora napisao Josipu Brozu Titu 20. ožujka 1967. godine.

"'Vlast i pobuna' svjedočenje je o najturbulentnijim godinama autorova života - od pobjedničke svemoći do puta u tamnicu. Bio je prvi dobrovoljni otpadnik iz vrhova komunističkih režima 20. stoljeća, prethodnik svim disidentima iz vladajućeg komunizma. Dvadeset ili trideset godina prije Đilasa iz komunističke su vlasti na još drastičniji način bili izbačeni Trocki, Kamenjev, Zinovjev, Buharin, Radek i mnogi drugi, ali oni nisu bili otpadnici od komunizma niti protivnici sustava jednopartijske vlasti. Možda su neki od njih zastupali demokratizaciju unutar vladajuće partije, ali nikako demokraciju za cijelo društvo. Bili su gubitnici i žrtve borbe za vlast unutar same vladajuće stranke i njenoga rukovodstva.

Naprotiv, Milovan Đilas bio je prvi čovjek koji je s položaja u najužem vodstvu komunističke državno-partijske vlasti shvatio da jednopartijski režimi u modernom svijetu ne mogu prosperirati. Javno i odlučno zagovarao je temeljitu demokratsku reformu 'monolitne' vlasti, što je platio robijom dugom devet godina. Bio je prethodnik svim komunističkim reformatorima i reformiranim komunistima - Imri Nađu, Aleksandru Dubčeku, talijanskim eurokomunistima, Mihailu Gorbačovu, Milanu Kučanu, Ivici Račanu."

( iz predgovora "Povratak Milana Đilasa u Hrvatsku" Slavka Goldsteina )

 

Izdavač: Europapress holding & Novi Liber

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
02.09.2009. 11:29:51
Novi komentar
nužno
nužno