objavljeno 09.01.2012. 11:46:17
9. 1. 2012.

Knjiga dana - Zoran Krušvar: Zaljubljeni duhovi

Autor precizno markira naše opće predodžbe o ljubavi, nipošto se ne libeći patetike kad mu ona sjedne na pripovjedačku kartu.

Fotografija vijesti

Ova knjiga priča mirne duše mogla se zvati "o ljubavi i ljuvenoj žudnji" u ljudima i njihovim svjetovima. Zoran Krušvar, naime, pametno, smjerno i britko gađa u molsku tipku za najšire općinstvo - ljubav u najužem i najširem smislu, ali bez pretencioznih bajanja i instrospektivnih unutarnjih solilokvija.

Naprotiv, i u "ljubavnim pričama za mladež", i u "ljubavnim pričama za starež", jasnom i dinamičnom rečenicom te zanimljivim dijalozima autor dosita hrani gladna čitateljska usta, koja jednom nabasavši na "ljubavnu po Krušvaru", bivaju vazda iznova gladna novih priča. U najuspjelijim od ovdje sakupljenih priča, autor precizno markira naše opće predodžbe o ljubavi, nipošto se ne libeći patetike kad mu ona sjedne na pripovjedačku kartu, još manje "sentiša".

Ljubav je u Krušvarovim pričama počesto instrumentalizirana društvenom zbiljom. Ona je mnogokad tehnološki neodrživa, što bi se reklo, ali, s ironijom ili bez nje, to nije nimalo propitno s obzirom na duh vremena i nedođiju u kakvoj žive protagonisti autorovih priča.

 

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire portal "Moderna vremena Info"
09.01.2012. 11:46:17
http://m.metro-portal.rtl.hr/knjiga-dana-zoran-krusvar-zaljubljeni-duhovi/67088/