« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci

Književnici Margaret Atwood nagrada Principe se Asturias

Margaret Atwood objavila je desetak romana
Margaret Atwood objavila je desetak romana
Više o

Margaret Atwood

,

Principe de Asturias

,

Arthur C. Clarke

Kanadska književnica i pjesnikinja Margaret Atwood je dobitnica nagrade Principe de Asturias za književnost 2008. godine, objavio je u srijedu žiri tijekom dodjele te prestižne španjolske nagrade.
Žiri je nagradio njezino ‘sjajno literarno djelo koje inteligentno sjedinjuje klasičnu tradiciju, brani dostojanstvo žena i ukazuje na situacije socijalne nepravde’.

Margaret ‘Peggy’ Atwood (68) objavila je desetak romana, brojne zbirke pjesama i eseje. Već je dobila Nagradu Arthur C. Clarke 1987. za roman “Sluškinjina priča” i Bookerovu nagradu 2000. za roman “Slijepi ubojica”.

Osam područjaZaklada čiji je pokrovitelj nasljednik španjolske krune Felipe dodjeljuje se svake godine nagrade u osam područja. Svaka nagrada donosi 50.000 eura. 

Zaklada Principe de Asturias izabrala ju je između 31 pisca iz cijelog svijeta, između posebice Španjolca Juana Goytisoloa, Britanca Ian McEwana i Albanca Ismaila Kadarea.

Zaklada čiji je pokrovitelj nasljednik španjolske krune Felipe dodjeljuje se svake godine nagrade u osam područja. Svaka nagrada donosi 50.000 eura i predaje se na svečanosti u Oviedu u listopadu.

Ove godine zaklada je već nagradila francuskog filozofa bugarskog podrijetla Cvetana Todorova za publicistiku, američku internetsku grupu Google za komunikacije, dvojicu Japanaca i trojicu Amerikanca stručnjake nanotehnologije. (HINA) 

25.06.2008. 22:13:09
Novi komentar
nužno
nužno